Bont voor Dieren

11 mei 2020 – Op nog twee nertsenfokkerijen in De Mortel en Deurne in Brabant zijn meerdere nertsen positief getest op het besmettelijke coronavirus. Dit maakte minister van Landbouw Carola Schouten afgelopen vrijdag bekend. In Nederland zijn er in totaal vier nertsenfokkerijen waar het virus is geconstateerd. Eind vorige maand werd duidelijk dat op twee fokkerijen in Milheeze en Beek en Donk nertsen waren besmet met het coronavirus.

Ook bij deze twee fokkerijen blijkt sprake van besmetting van mens op dier. Het bedrijf in De Mortel is van dezelfde eigenaar als de fokkerij in Milheeze. Er is geen bewijs voor onderlinge besmettingen tussen de bedrijven. Uit voorzorg voor verdere verspreiding van het virus, wordt ook rondom de twee nieuwe bedrijven een veilige afstand van 400 meter gehandhaafd.

Besmettingsgevaar en ziekteverschijnselen
Het lijkt erop dat de dieren elkaar onderling besmetten, nadat zij het opgelopen hebben via mensen. Uit eerder onderzoek bleek al dat marterachtigen gevoelig zijn voor Covid-19. Op de bedrijven waar eerder coronauitbraken waren, is het virus aangetroffen in inhaleerbare stofdeeltjes in de lucht in de stallen. Deze stofdeeltjes kwamen niet voor in de lucht buiten de stallen.

Op de fokkerijen in De Mortel en Deurne worden zo’n 20.000 moederdieren gehouden, die elk moment jongen zullen krijgen. Het feit dat deze dieren bij elkaar opgesloten leven in kleine ruimtes en geen kant op kunnen, maakt de kans op het verspreiden van het virus veel groter. Geïnfecteerde nertsen krijgen voornamelijk een longontsteking en kunnen daaraan sterven. Op de twee fokkerijen waar eerder corona werd vastgesteld, is geconstateerd dat de meeste dieren die kwamen te overlijden, hoogdrachtig waren.

Vervroegde sluiting fokkerijen
Vanaf januari 2024 is het fokken van de nertsen officieel verboden, dit betekent dat nertsenhouders nog meer dan drie jaar de tijd hebben om door te fokken. Er mogen in Nederland jaarlijks nog tot 5 miljoen nertsen worden gedood voor hun vacht. Door de gevaren voor en het welzijn van zowel mens als dier, roept Bont voor Dieren minister Schouten van Landbouw op om de nertsenfokkerijen vervroegd te sluiten.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.