Bont voor Dieren

3 juni 2020 – De nertsenfokkerijen waar de afgelopen anderhalve maand corona bij nertsen is geconstateerd, worden in het belang van de volksgezondheid geruimd, melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Het gaat om zes bedrijven met in totaal acht locaties in Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint-Anthonis. Een bedrijf in het Limburgse Venray wordt nog onderzocht. Tienduizenden onschuldige dieren worden gedood. Bont voor Dieren en Animal Rights eisen de vervroegde sluiting van alle 128 nertsenfokkerijen en dienen bezwaar in tegen het ruimen!

Het kabinet komt later vandaag met een brief over de nertsen. De dieren zullen zeer waarschijnlijk kort nadat het besluit officieel bekend is gemaakt, worden vergast. Nertsen hebben het coronavirus initieel waarschijnlijk van besmette medewerkers opgelopen (mens-op-dier) en het daarna onderling doorgegeven, gedurende meerdere weken. Vier medewerkers hebben het virus van nertsen opgelopen.

Bont voor Dieren en Animal Rights eisten in april al strengere controles door de NVWA, nadat bleek dat nertsen gevoelig zijn voor Covid-19. De dieren leven dicht op elkaar in kleine, smerige kooien. Hierdoor zijn ze nog vatbaarder voor ziektes. Het is onbegrijpelijk dat er zo laks met het welzijn van de dieren is omgegaan. In de maanden april en mei vervijfvoudigde het aantal nertsen naar bijna 5 miljoen. Het was geen kwestie van of, maar wanneer er nog meer fokkerijen besmet zouden raken. Des te meer reden om vervroegd te sluiten en ruim 20 miljoen nertsen de komende 3,5 jaar een afschuwelijk lot te besparen.

Bezwaar aangetekend tegen ruiming
Bont voor Dieren en Animal Rights strijden voor de vervroegde sluiting van de nertsenfokkerijen en dienen een bezwaar in tegen het ruimen van de dieren. Ook komen er openbaar demonstraties tegen de maatregelen. Sandra Schoenmakers, directeur Bont voor Dieren: “We hopen dat deze coronacrisis de ogen van nertsenfokkers en politici opent en er per direct gewerkt gaat worden aan de zo snel mogelijke sluiting van de nertsenfokkerijen. Het merendeel van de Nederlandse bevolking is stomverbaasd dat in ons land nog steeds fokkerijen bestaan”.

Erwin Vermeulen, campagneleider Animal Rights: “De motivatie van politici om nertsen te ruimen lijkt een populistische basis te hebben: het sussen van de gemoederen van een angstige bevolking die slecht geïnformeerd is over de wetenschappelijke feiten”. Ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Carola Schouten van Landbouw gaven maandag nog aan dat de gemeenten waar de nertsenfokkerijen staan, zich grote zorgen maken. Dat geldt ook voor de fokkers zelf. Deze zorgen zijn niet gebaseerd op de feiten of rationele afwegingen. Nertsenhouders zijn voor ruiming, omdat ze op dit moment pelsen verkopen onder de kostprijs en de quarantainemaatregelen lastig zijn. Ze hopen op compensatie. Hun motivatie is geldelijk gewin. Het is onverdedigbaar om deze redenen dieren te doden. Dat de nertsen door mensen besmet zijn, maakt ‘ruimen’ extra onrechtvaardig en schept een verplichting om alles in het werk te stellen deze dieren te helpen.

Wanneer een gehele nertsenfokkerij geruimd moet worden, zullen ook de moederdieren en reuen gedood moeten worden die normaal in leven blijven. Als vervolgens na de ruiming van de stal nieuwe dieren worden aangeschaft, zullen er per saldo uiteindelijk nog meer dieren een miserabel leven lijden en worden gedood. Ons bezwaar luidt dat na het ruimen van de nertsenhouderij, deze niet opnieuw mag worden opgestart. Wij zijn dus tegen ruiming zolang de nertsenhouderij opnieuw mag opstarten. Wij eisen vervroegde sluiting om de ruim 20 miljoen nertsen de komende 3,5 jaar een afschuwelijk lot te besparen. Dat is ook de enige maatregel die een herhaling van dit drama in de toekomst kan voorkomen.

Update uitspraak 5 juni
Het doden van de nertsen is dankzij het bezwaar dat wij indienden uitgesteld tot de rechtszaak. Deze zitting heeft vandaag plaats gevonden en helaas staat de rechter ruiming toe met onmiddellijke ingang. Motivering van dit besluit volgt over twee weken. Teken onze protestmail voor vervroegde sluiting.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.