Bont voor Dieren

20 april 2020 – Corona treft ook de nertsen in de Nederlandse nertsenhouderij. Door de coronacrisis voert de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geen geplande controles uit. Hierdoor maken wij ons ernstige zorgen over het welzijn op de 128 nertsenhouderijen die er in Nederland zijn.

Voor 2020 had de NVWA ‘nalevingsmetingen’ op bontfokkerijen gepland staan. Deze zijn nu extra hard nodig. Vanaf 2024 is het fokken van nertsen voor bont in Nederland verboden. De nertsenhouders zullen de drie jaar in aanloop naar het verbod niet meer meer investeren in hun bedrijf. Een extra punt van zorg zijn de lage prijzen op de bontveilingen. Het bont levert de nertsenhouders nu veel minder op dan een paar jaar geleden, waardoor bontfokkers in financiële problemen kunnen komen. Hierdoor is de kans extra groot dat het welzijn van de nertsen in het gedrang komt, en dat terwijl het al slecht gesteld is met het welzijn van de nertsen die hun hele leven in de kleine draadgazen kooien zitten.

Wanneer er een melding over een nertsenhouder die zich niet niet aan de regels houdt binnenkomt bij de NVWA bestaat de kans dat ze gaan controleren. Maar enkel wanneer de NWVA daarvoor voldoende mankracht heeft en de melding prioriteit geeft. Op dit moment is de NVWA, door personeelstekort en ziekmeldingen, niet in staat om op elke melding af te gaan.

Bont voor Dieren roept de NVWA op de nertsenhouderij prioriteit te maken. Alleen dan kan voorkomen worden dat nertsen verwaarloosd worden. Heb jij het vermoeden dat een nertsenfokkerij overtredingen op het gebied van dierenwelzijn begaat? Meld het ons zodat wij naar de NVWA kunnen stappen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.