Bont voor Dieren

20 juli 2023 – Het is nu aan de Europese Commissie om een formeel antwoord te geven aan de 1,5 miljoen burgers die hebben opgeroepen tot een bontvrij Europa. Fur Free Europe was het meest succesvolle Europese burgerinitiatief op het gebied van dierenwelzijn.

Vandaag hebben de organisatoren van het Europees burgerinitiatief een ontmoeting gehad met de Europese Commissie om het initiatief te presenteren en het belang aan te geven van een volledig verbod op bontfokkerijen en het op de Europese markt brengen van producten van gefokte dieren.

Meer dan 1,5 miljoen burgers vroegen om een Europa zonder bont. Ook hebben 19 lidstaten de pelsdierhouderij al geheel of gedeeltelijk verboden om redenen van dierenwelzijn en volksgezondheid. Er is een duidelijk signaal naar de Europese Commissie gestuurd dat deze praktijken onder geen enkele voorwaarden kunnen worden gerechtvaardigd.

De oproep werd onlangs ook herhaald door een meerderheid van de lidstaten tijdens de laatste zitting van de Landbouw- en Visserijraad (AGRIFISH) en werd publiekelijk ondersteund door een aantal leden van het Europees Parlement.

Verbod houden pelsdieren
Tegen het einde van 2023 zal de Europese Commissie een voorstel publiceren om de dierenwelzijnswetgeving van de EU te verbeteren en in overeenstemming te brengen met de nieuwste wetenschappelijke gegevens. De organisatoren herhaalden nogmaals dat hoewel het mogelijk is om de welzijnsnormen voor gedomesticeerde dieren te verbeteren, de wetenschap duidelijk heeft aangetoond dat dit niet mogelijk is voor wilde dieren op pelsdierfokkerijen. Daarom moet in het voorstel een verbod op het houden van pelsdieren worden opgenomen.

Gevaar voor dier en mens
Bovendien vormen pelsdierfokkerijen een aanzienlijk risico voor de verspreiding van zoönoses, waardoor zowel mens als dier gevaar lopen. Een feit dat algemeen duidelijk werd tijdens de recente uitbraken van COVID-19. Door het op de EU-markt brengen van gekweekte bontproducten te verbieden, wordt ervoor gezorgd dat bont dat onder vergelijkbare wrede omstandigheden in derde landen is geproduceerd, niet binnen de EU mag worden verkocht.

Terwijl de EU zich voorbereidt op een grote sprong voor dieren en met de geplande herziening van de verordening gehouden dieren, is dit een geweldige kans om te laten zien dat voor dergelijke wrede, ongerechtvaardigde praktijken geen plaats is in Europa. Burgers hebben hun stem luid laten horen en om dit democratisch instrument succesvol te laten zijn, verwachten we binnenkort een positieve reactie van de Europese Commissie”, zegt Reineke Hameleers, CEO van Eurogroup for Animals.

Na de najaarshoorzitting in het Europees Parlement zal de Europese Commissie medio december een formeel antwoord geven op het burgerinitiatief.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.