Bont voor Dieren

9 juni 2020 – Ruim 125 dierenvrienden demonstreerden maandagmiddag in Den Haag voor de vervroegde sluiting van de nertsenfokkerijen in Nederland. Deze actie was opgezet door Bont voor Dieren en Animal Rights, nadat het Ministerie van Landbouw akkoord gaf om alle fokkerijen waar besmette dieren zaten, te ruimen.

Tijdens de demonstratie hield iedereen, met gepaste afstand en een mondkapje om, een bord vast met daarop een foto van een nerts in een kooi. We stonden vlakbij het Binnenhof, om een duidelijk politiek statement te maken. Er was veel pers aanwezig en er werden toespraken gehouden door de directeur van Bont voor Dieren Sandra Schoenmakers, schrijver van het boek Pels Jeroen Siebelink en dierenethicus Willem Vermaat. Helaas kon Esther Ouwehand niet aanwezig zijn. Ruim een uur stonden de demonstranten met het bord vast en de actie werd extra ondersteund door de aanwezigheid van onze mascotte Nino de nerts. Deelnemers hadden ook eigen borden gemaakt met teksten als ‘Furgassen gaat te fur’ en ‘Animal Lives Matter’. Veel voorbijgangers in zowel de tram als op straat pakten hun mobiele telefoon om het indrukwekkende beeld vast te leggen.

Tekst gaat door onder de video.

Na het verwerpen van de motie voor vervroegde sluiting werd direct een protestmail gestart om politieke druk uit te oefenen. Toen bekend werd gemaakt dat alle besmette fokkerijen ‘geruimd’ zouden worden, tekenden wij en Animal Rights direct bezwaar aan. Het doden van de dieren werd even uitgesteld, maar helaas verloren we het kort geding. Op zaterdag en zondag werden er onder andere bedrijven in Deurne geruimd.

De strijd gaat door tot alle fokkerijen dicht zijn
Des te belangrijk was het op te komen voor alle weerloze dieren in de Nederlandse bontindustrie. Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “het was prachtig om te zien dat zoveel mensen geven om het leven van de nertsen. De bontindustrie is achterhaald. Onnodig en wreed. De politiek heeft het ook continu over ruimen, maar legt daarbij niet de doodstrijd van ruim tien minuten uit. Dit gebeurt met en zonder corona. Nertsen zijn waterdieren en kunnen ontzettend lang hun adem inhouden. We hebben dan wel ons aangetekende bezwaar tegen het ruimen verloren, maar wij blijven eisen dat deze inmiddels tien bedrijven, nooit meer open mogen. De strijd is pas volledig gestreden als alle nertsenfokkerijen in Nederland gesloten zijn en dat blijven”. 

Dinsdag 10 juni om 11.00 is er een live debat over het gesloten houden van geruimde nertsenfokkerijen. Dit debat is live te zien. Wij hopen dat onze demonstratie, samen met onze inmiddels 13.476 keer ondertekende protestmail, bij kunnen dragen aan een spoedig eind van de bontindustrie in Nederland!

Met dank aan Cherry Blossom Productions voor het indrukwekkende sfeerverslag.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.