Ga naar de inhoud

Diervriendelijke én duurzame alternatieven

1 februari 2024 – Het winterseizoen is in volle gang. Het is belangrijk om jezelf goed warm te houden tijdens deze koude dagen, of je nu de winter in Nederland doorbrengt of op wintersport gaat. Goede winterkleding kan daarom niet ontbreken. Ben jij je bewust van de winterkleding die je draagt? We geven je tips om de winter door te komen met diervriendelijke alternatieven voor bont, die ook nog duurzaam zijn. Zo hou je jezelf goed warm én de dieren zullen je dankbaar zijn.

Eén van de meest opvallende alternatieven voor dierlijk bont is faux fur, oftewel imitatiebont. Faux fur wordt meestal gemaakt van polyester in combinatie met acryl. Het materiaal lijkt op bont en de productiemethode van imitatiebont is diervriendelijk, daarom zou je denken dat faux fur een goed alternatief is. Maar helaas is dit niet waar. Imitatiebont heeft namelijk een enorme invloed op dierenwelzijn als je kijkt naar het grotere plaatje. Het zit zo: consumenten kopen steeds minder dierlijk bont en steeds meer faux fur, onder het mom dat er tenminste geen dieren voor hebben geleden. En juist dát is een schot in de roos voor de bontindustrie. Omdat imitatiebont in het straatbeeld te zien is, is er geen verontwaardiging bij het zien van bont. Massaproductie heeft het mogelijk gemaakt dat dierlijk bont ook in goedkopere producten verwerkt wordt. Hierdoor raakt de consument in verwarring, want labels geven helaas geen uitsluitsel of er dierlijk bont gebruikt is. Imitatiebont is dus eigenlijk marketing voor dierlijk bont en daarom geen diervriendelijk alternatief.

Daarnaast is faux fur niet duurzaam. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat polyester en acryl biologisch zijn afgebroken. Waarschijnlijk is de afbreekduur vergelijkbaar met plastic, omdat polyester een vorm is van plastic. Het kan wel 500 tot 1000 jaar duren voordat plastic is afgebroken. Ook kunnen deze synthetische microvezels via de was in onze watersystemen terecht komen, wat een negatief effect heeft op ons drinkwater en het zeewater. Wat zijn dan wel diervriendelijke, duurzame én warme alternatieven voor bont?

Lyocell/Tencel
De échte winnaar op het gebied van duurzaamheid is Lyocell, ook wel bekend als Tencel, een gepatenteerde naam die stoffenfabrikant Lenzing gebruikt voor haar producten van Lyocell. Deze stof is biologisch afbreekbaar en wordt gemaakt van de hernieuwbare grondstoffen cellulose en eucalyptus. De vezels komen uit speciaal beheerde, duurzame Zuid-Afrikaanse bossen. Het hout van de eucalyptusboom wordt omgezet tot houtpulp, waar vervolgens garens van worden gesponnen en stoffen geweven. De stof is duurzamer dan viscose, omdat het wordt gemaakt van een 99% niet-chemisch oplosmiddel. Ook wordt het water dat gebruikt wordt voor de productie opgevangen en hergebruikt. Lyocell heeft een zijdeachtige look, is sterk en gaat lang mee, neemt goed vocht op, is lekker zacht en houdt je warm. Perfect dus voor de koude winterdagen. Als de stof nat wordt kan deze kwetsbaarder zijn. Daarom is het belangrijk om je aan de wasvoorschriften te houden.

Biologisch katoen
Ook katoen is een warme en comfortabele stof voor de winter. Ongeveer 40% van onze kleding is van katoen gemaakt. Het is daarmee één van de meest gebruikte stoffen ter wereld. Een diervriendelijk alternatief voor bont, maar net als polyester en acryl niet de meest ecologische keuze, omdat het productieproces van katoen niet duurzaam is. Steeds meer kleding wordt gelukkig gemaakt van biologisch katoen, waarbij geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt in het productieproces. Als je voor katoen kiest, kun je het beste kiezen voor katoen met het GOTS-keurmerk. Kleding met dit keurmerk is gemaakt van minimaal 70% biologisch katoen.

Bamboe-linnen
Bamboe is koel in de zomer en warm in de winter. De stof is zacht, ademend en comfortabel. Bamboe is in principe een duurzaam materiaal. Het is een sterke grassoort die kan groeien zonder het gebruik van pesticiden. Ook groeit het snel zonder dat er veel water voor nodig is. Helaas wordt veel kleding grotendeels gemaakt van bamboe die niet op een duurzame manier geproduceerd is. Producenten kiezen hiervoor omdat dit minder intensief en tijdrovend is dan de productie van bamboe op de duurzame manier. Niet-duurzame bamboe kun je herkennen aan de naam bamboe-viscose, of bamboe-rayon.

Duurzame bamboe is op een mechanische manier geproduceerd. Hierbij wordt bamboe eerst vermalen, dan verhit en vervolgens worden er natuurlijke enzymen aan toegevoegd. Er ontstaat dan een pappigere massa waar de bamboevezels machinaal worden uitgehaald en gesponnen in een draad. Deze stof heet bamboe-lyocell, oftewel bamboe-linnen. Mocht je kleding van bamboe willen aanschaffen, let dan goed op van welke soort bamboe de kleding is gemaakt. Soms staat dit niet duidelijk aangegeven op het label en is wat extra onderzoek nodig. Vooral veel high-end kledingmerken gebruiken duurzaam geproduceerde bamboe.

Kapok
Kapok is een vezel uit de gedroogde vruchten van de tropische kapokboom, bestaande uit cellulose, xylaan en lignine. Het materiaal wordt vooral gebruikt in de textielindustrie als vul- en isolatiemateriaal in producten als kussens en dekens. Eerder was het lastig om kleding te maken van kapok, totdat de Chinese Textielproducent Flocus een methode ontwikkelde waarmee dat wel mogelijk is. Kapok heeft zachte, lichtgewicht en isolerende eigenschappen. Daarnaast is de stof ook waterafstotend. Het is daarom ideaal voor de productie van outdoorkleding. Volgens Flocus is het mogelijk om bij de productie van kapok ook andere natuurlijke vezels toe te voegen, zodat fabrikanten een mix kunnen maken tussen meerdere materialen, zoals kapokvezel en katoen.

Voor welk materiaal kies jij? Met dit lijstje hopen we dat je een bewuste, diervriendelijke keuze kunt maken als je je wintergarderobe wilt aanvullen. Wil je zeker weten dat je geen bont koopt? Koop dan van een bontvrij merk. Bekijk onze Bontvrijlijst voor een overzicht van winkels die hebben verklaard geen bont te verkopen. We wensen je een hele fijne en warme winter!

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

30 september 2024 - De Spaanse modegroep Puig, het moederbedrijf van onder meer Rabanne, Jean Paul Gaultier en Dries van Noten, stopt met bont. Wereldwijd hebben meer dan 1500 merken
28 september 2024 - Ze zijn altijd aangrijpend: vermissingsposters van huisdieren. Je hoopt dat het dier snel teruggevonden wordt. Terwijl we in Nederland konijnen vertroetelen, doodt de bontindustrie jaarlijks miljoenen
6 september 2024 - In China zijn nieuwe virussen ontdekt bij wasbeerhonden en nertsen die worden gehouden in de bontindustrie, zoals corona- en griepvirussen. Vormen bontfokkerijen mogelijk een bron voor