Ga naar de inhoud

Een impactvol jaar voor de bontdieren

1 januari 2023 – Het afgelopen jaar hebben we veel kunnen betekenen voor de dieren in de bontindustrie. Maar we zijn nog lang niet klaar met ons werk. We gaan een jaar tegemoet vol nieuwe kansen.

Nu de bontindustrie in Nederland verboden is, zijn we begonnen aan de volgende stap: een bontvrij Europa. In mei lanceerden we samen met onze internationale zusterorganisaties het Europees Burgerinitiatief ‘Fur Free Europe’. Het doel is een bontfokverbod en verkoopverbod van bont in de gehele EU. In december hadden al 1 miljoen Europeanen zich uitgesproken tegen bont! In 2023 zetten wij het Burgerinitiatief voort om zoveel mogelijk handtekeningen op te halen voor een bontvrij Europa.

Bontvrij statements
In 2022 zijn wij het gesprek aangegaan met verschillende kringloopwinkels. Bont, nieuw of oud, gaat gepaard met immens dierenleed. Dat vonden kringloopwinkels zoals RataPlan, Reshare Store en Noppes ook. Zij besloten daarom over te stappen op een bontvrijbeleid.

Niet alleen kringloopwinkels maakten de omslag naar een bontvrij beleid. Verschillende bontkragenmerken zoals Moncler, Parajumpers en het luxemerk Dolce & Gabbana gingen het afgelopen jaar bontvrij. Ook op andere gebieden werden statements gemaakt: Kopenhagen Fashion Week ging dit jaar bontvrij en Elle magazine toont niet langer bont in de bladen. Bovendien zeggen steeds meer landen ‘nee’ tegen bont. In 2022 hebben Ierland, Malta, Letland en Bulgarije de bontfokkerij verboden.

We zijn nog lang niet klaar met onze missie. Wereldwijd worden jaarlijks nog steeds 50 miljoen dieren gehouden en gedood voor hun vacht. Hier blijven we in 2023 en zo lang als het nodig is tegen strijden.

Sinds onze oprichting pleiten we al voor een verbod op de zeehondenjacht in Canada. Deze jacht vindt nog steeds plaats. In april 2022 werden 26.281 weerloze zeehonden doodgeknuppeld voor hun vacht. We blijven campagnevoeren tot deze jacht voorgoed stopt!

Campagnes
Om zoveel mogelijk consumenten te informeren over de gruwelijkheden in de bontindustrie, hadden wij in 2022 een aantal opvallende campagnes. In januari gingen we het jaar meteen goed van start met onze campagne Behind the scenes. We confronteerden bontdragers met foto’s van het dierenleed achter hun bontproduct. In februari lieten we ons voor de deur van Skihut horen met de slogan ‘Met bont loop je voor schut, Skihut!‘ Samen met Animal Rights voeren we al jaren campagne tegen deze wintersportwinkel. Op Werelddierendag sloegen we de pootjes ineen met cosmeticabedrijf Lush. Een geweldige samenwerking, waarbij we opriepen om af te rekenen met bont. Daarnaast zijn we dit jaar naar Madrid, Brussel, Stockholm en Straatsburg geweest om te pleiten voor een bontvrij Europa.

Deze en nog vele andere campagnes hebben we kunnen uitvoeren door jouw steun. Dank je wel daarvoor! We wensen je een mooi en gelukkig 2023. Samen op naar een bontvrije wereld.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

30 september 2024 - De Spaanse modegroep Puig, het moederbedrijf van onder meer Rabanne, Jean Paul Gaultier en Dries van Noten, stopt met bont. Wereldwijd hebben meer dan 1500 merken
28 september 2024 - Ze zijn altijd aangrijpend: vermissingsposters van huisdieren. Je hoopt dat het dier snel teruggevonden wordt. Terwijl we in Nederland konijnen vertroetelen, doodt de bontindustrie jaarlijks miljoenen
6 september 2024 - In China zijn nieuwe virussen ontdekt bij wasbeerhonden en nertsen die worden gehouden in de bontindustrie, zoals corona- en griepvirussen. Vormen bontfokkerijen mogelijk een bron voor