Bont voor Dieren

13 november 2020 – Het grootste bontveilinghuis van de wereld sluit! Veilinghuis Kopenhagen Fur heeft deze beslissing moeten nemen wegens het ruimen van de nertsen in Denemarken. Helaas sluit het veilinghuis niet met directe ingang, in 2022 zullen de laatste vachten waarschijnlijk verkocht worden.

Het veilinghuis Kopenhagen Fur gaat dicht, dat zegt directeur Jesper Lauge Christensen. De sluiting van het bedrijf is het gevolg van het besluit van de regering om alle nertsen in Denemarken te ruimen. Het veilinghuis sluit echter niet met onmiddellijke ingang, benadrukte de directeur.

Sluiting 2022
Voor de rest van het jaar ontvangt Kopenhagen Fur vachten van zowel Deense als buitenlandse leveranciers, die moeten worden gesorteerd en voorbereid voor verkoop. Ze worden dan in 2021 geveild, met vier stuks gepland bij het veilinghuis in Glostru. Vervolgens zal het bedrijf in 2022 de laatste overgebleven pelsen in het magazijn verkopen. Daarna gaat het veilinghuis dicht.

Nertsen
Op 4 november kondigde de Deense premier aan dat alle nertsen in Denemarken gedood moeten worden vanwege de mutatie van het coronavirus die bij de dieren is geconstateerd. De vrees was dat de mutatie een effect kan hebben op een toekomstig vaccin. Later is echter gebleken dat de overheid niet de wettelijke bevoegdheid had om tot doden over te gaan, als er geen reëel risico op infectie is of als het bedrijf zich buiten een bepaalde straal van een reeds besmette dieren bevindt. Hier wordt op dit moment verder over gesproken. Volgens de Deense Voedselautoriteit zijn er 1139 nertsenfokkerijen in Denemarken. De 207 van hen zijn besmet met het coronavirus.