Bont voor Dieren

13 september 2019 – De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) is deze week elf woningen en bedrijven binnengevallen. De panden zijn doorzocht in het kader van een onderzoek naar belastingfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De panden zijn in het bezit van financieel adviseurs van nertsenfokkers. Deze adviseurs worden ervan verdacht dat zij nertsenfokkers hebben geholpen bij het ontduiken van belastingen.

Nertsenbont wordt verkocht via veilingen in het buitenland. De nertsenfokkers zouden een gedeelte van de opbrengst hiervan via een buitenlandse onderneming op een bankrekening in Luxemburg hebben gestort. Daarna werd het geld naar een buitenlandse rekening van de nertsenfokkers overgemaakt.

Een van de bedrijven die is onderzocht werkt als een tussenpersoon in de handel van pelsdiervachten, aldus het Eindhovens Dagblad. Op het bedrijf in Gemert worden de vachten geteld, gecontroleerd op kwaliteit en kleur, gemeten en gesorteerd. Hierna worden ze naar de bontveiling in Denemarken vervoerd. Het bedrijf zou twee tot tweeënhalf miljoen vachten per jaar verwerken. Het gaat hierbij niet alleen om bont afkomstig van Nederlandse nertsenhouders. Ook bont uit België, Ierland, Italië en Scandinavië zouden door het bedrijf verwerkt worden.

Geschat wordt dat de nertsenfokkers met deze constructie maar liefst 50 miljoen euro hebben verborgen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat nertsenhouders de wet overtreden. Al eerder is meerdere keren gebleken dat nertsenhouders hun bedrijf illegaal hadden uitgebreid en bleek uit undercoverbeelden dat ze smeten met nertsen. Aanleiding voor Bont voor Dieren om het Meldpunt Nertsenhouderij en Transport te openen.  Dankzij binnengekomen meldingen en eigen onderzoek kan Bont voor Dieren handhavingsverzoeken indienen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit dwingt de NVWA tot controle van het betreffende bedrijf en uiteindelijk handhaving en hopelijk sluiting indien de overtredingen ernstig genoeg zijn.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.