Ga naar de inhoud

Zwitserland verplicht uitgebreide etikettering bont

Na jarenlange lobby, onder andere van Bont voor Dieren, heeft de Europese Unie vorig jaar een nieuwe richtlijn aangenomen. Deze stelt het textielfabrikanten vanaf 2013 verplicht om te melden dat hun producten materialen van dierlijke oorsprong bevatten, zoals bont. Wie geen bont wil, checkt vanaf dit jaar het etiket. Uitzondering hierop zijn nog oude producten die in de winkel liggen. In november 2014 moeten deze ook verwijderd zijn en kun je dus met gerust hart op het label vertrouwen. Uiteraard is Bont voor Dieren erg blij dat de consument eindelijk zekerheid krijgt over wat zij koopt. Daarbij zal de labelplicht ook een grote stap voorwaarts betekenen in de handhaving van de verboden handel in honden- katten en zeehondenbont, dat tot nu toe giswerk bleef door douanes en inspectiediensten.

 

Zwitserland gaat echter nog een stapje verder met een uitgebreide labelplicht. Elk product met dierlijke vacht of pels moet in Zwitserland zijn voorzien van een duidelijk zichtbaar label met de volgende informatie:

 

1) Diersoorten: Het label moet de wetenschappelijke en de gemeenschappelijke naam van het dier vermelden.
2) Herkomst van het bont: Het land waar het dier werd bejaagd of gefokt totdat het klaar is om gevild te worden moet worden aangegeven. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan moet de kleinst mogelijke geografische gebied worden aangegeven.
3) Herkomstaanduiding / houderijsysteem

 

Vanaf 28 februari 2014 is deze etikettering verplicht, wat betekent dat het niet voldoen aan deze plicht zal worden beboet. Controles zullen plaatsvinden in de vorm van willekeurige inspecties, alsmede specifieke controles gebaseerd op aanwijzingen van overtredingen.

 

Bont voor Dieren streeft ook naar deze uitbreiding. Nu nog zal het Europese label uitsluitend verklaren dat het artikel dierlijke producten bevat, zoals leer, bont of veren. Bont voor Dieren pleit hierbij voor meer transparantie: de volgende stap is dat er op een jas zou staan dat er bijvoorbeeld wasbeerhonden uit China in zijn verwerkt, of vossen uit Finland. Vooral aangezien een ruime meerderheid van de Nederlanders fel tegen bont is, moeten we ze kunnen beschermen tegen de mogelijkheid dat ze nepbont en echt bont door elkaar halen.

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

5 juli 2024 - Voorstanders van de commerciële zeehondenjacht willen de markttoegang van zeehondenproducten in Europa weer toe te laten. Dit mogen we niet laten gebeuren! Jouw inbreng wordt meegenomen
20 juni 2024 - Het wetsvoorstel voor een bontfokverbod in Polen is aanstaande. Meer dan 120 politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter. Het wetsvoorstel zal nu de volgende stappen
10 juni 2024 - Vier mannen die zich met dubieuze goud- en bontinkoop bezighouden, hebben in België een celstraf en geldboete gekregen voor hun oplichtingspraktijken. Zie je alsnog een advertentie,