Bont voor Dieren

Na jarenlange lobby, onder andere van Bont voor Dieren, heeft de Europese Unie vorig jaar een nieuwe richtlijn aangenomen. Deze stelt het textielfabrikanten vanaf 2013 verplicht om te melden dat hun producten materialen van dierlijke oorsprong bevatten, zoals bont. Wie geen bont wil, checkt vanaf dit jaar het etiket. Uitzondering hierop zijn nog oude producten die in de winkel liggen. In november 2014 moeten deze ook verwijderd zijn en kun je dus met gerust hart op het label vertrouwen. Uiteraard is Bont voor Dieren erg blij dat de consument eindelijk zekerheid krijgt over wat zij koopt. Daarbij zal de labelplicht ook een grote stap voorwaarts betekenen in de handhaving van de verboden handel in honden- katten en zeehondenbont, dat tot nu toe giswerk bleef door douanes en inspectiediensten.

 

Zwitserland gaat echter nog een stapje verder met een uitgebreide labelplicht. Elk product met dierlijke vacht of pels moet in Zwitserland zijn voorzien van een duidelijk zichtbaar label met de volgende informatie:

 

1) Diersoorten: Het label moet de wetenschappelijke en de gemeenschappelijke naam van het dier vermelden.
2) Herkomst van het bont: Het land waar het dier werd bejaagd of gefokt totdat het klaar is om gevild te worden moet worden aangegeven. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan moet de kleinst mogelijke geografische gebied worden aangegeven.
3) Herkomstaanduiding / houderijsysteem

 

Vanaf 28 februari 2014 is deze etikettering verplicht, wat betekent dat het niet voldoen aan deze plicht zal worden beboet. Controles zullen plaatsvinden in de vorm van willekeurige inspecties, alsmede specifieke controles gebaseerd op aanwijzingen van overtredingen.

 

Bont voor Dieren streeft ook naar deze uitbreiding. Nu nog zal het Europese label uitsluitend verklaren dat het artikel dierlijke producten bevat, zoals leer, bont of veren. Bont voor Dieren pleit hierbij voor meer transparantie: de volgende stap is dat er op een jas zou staan dat er bijvoorbeeld wasbeerhonden uit China in zijn verwerkt, of vossen uit Finland. Vooral aangezien een ruime meerderheid van de Nederlanders fel tegen bont is, moeten we ze kunnen beschermen tegen de mogelijkheid dat ze nepbont en echt bont door elkaar halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *