Bont voor Dieren

10 juni 2020 – Gistermiddag is bekend gemaakt dat nertsen op nog eens vier fokkerijen zijn besmet met het coronavirus. Minister Schouten van Landbouw heeft in een Kamerbrief laten weten dat ook deze dieren worden gedood en vernietigd. Het zogenoemde ‘ruimen’ van de nertsen kon plaatsvinden, doordat Bont voor Dieren en Animal Rights het kort geding om het doden tegen te gaan, hebben verloren.

Het gaat om twee bedrijven in Landhorst in de gemeente Sint Anthonis, één in Volkel en één in het Limburgse Castenray. In Sint Anthonis bleken al eerder nertsenbedrijven besmet. In totaal is nu op tien bedrijven met in totaal dertien fokkerijen corona vastgesteld. Drie van die vier nieuwe uitbraken zijn ontdekt aan de hand van onderzoek van kadavers van nertsen. Fokkers zijn verplicht deze wekelijks op te sturen, naast de screening die op alle fokkerijen plaatsvindt. De vierde besmetting is vastgesteld na een melding. Volgens minister Schouten is de precieze bron van de infecties is niet bekend. De NVWA doet onderzoek op de bedrijven.

Fokkerijen waar dieren zijn gedood, moeten gesloten blijven
Zaterdag werden als eerste de dieren op een fokkerij in Deurne gedood. Per dag worden er twee tot drie bedrijven geruimd. Uiteindelijk worden tienduizenden onschuldige dieren vergast. Het is een afschuwelijke doodstrijd, want nertsen zijn waterdieren die tot wel tien minuten hun adem in kunnen houden. Ook alle moederdieren en reuen worden gedood. Normaal gesproken blijven zij een aantal jaar leven. Mochten deze fokkerijen volgend jaar hun stallen weer mogen vullen met reuen en moederdieren, betekent dit dat er per saldo meer dieren zullen worden gedood. Wij eisen samen met Animal Rights dat bedrijven waar de dieren zijn gedood, nooit meer open mogen. Daarnaast blijven wij met demonstraties en onze protestmail strijden voor de vervroegde sluiting van alle nertsenfokkerijen.

Bron:
https://nos.nl/artikel/2336752-coronabesmettingen-op-nog-eens-vier-fokkerijen.html


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.