Bont voor Dieren

8 november – Kringloopwinkels RataPlan, Reshare Store, Noppes en Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden hebben zich aangesloten bij de internationale Bontvrijlijst van Fur Free Retailer. In alle 59 filialen is vanaf vandaag geen tweedehands bont meer te koop. De organisaties steunen hiermee de strijd van stichting Bont voor Dieren voor een bontvrije wereld.

Sinds enkele maanden voert Bont voor Dieren actief campagne om ook tweedehands bont voorgoed uit het straatbeeld te krijgen. Nederland telt zo’n 1175 kringloopwinkels, waarvan een handvol organisaties al op de Bontvrijlijst staat. Afgelopen zomer organiseerde Bont voor Dieren de Nationale Bontinzameldag, waarbij bontvrije kringloopwinkels Het Goed, 2Switch en Mamamini zoveel mogelijk mensen opriepen bont te komen inleveren. Samen met een sfeerverslag van die dag en een bontvrijbrochure vroeg Bont voor Dieren vervolgens aan meerdere grote kringloopwinkels ook over te stappen op een bontvrij beleid. De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) ondersteunde de actie en benaderde al haar aangesloten kringlooporganisaties met dezelfde vraag.

Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “De vraag om bontvrij te gaan, is zijn vruchten aan het afwerpen. We zijn ontzettend blij met de toetreding van RataPlan, Noppes en Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden. Reshare Store heeft nooit bont verkocht en maakt dit met hun toetreding officieel. De organisaties hebben samen veel filialen en dragen met hun nieuwe beleid aanzienlijk bij aan de omslag naar een bontvrij Nederland. Hun toetreding is ook een duidelijk statement richting kringloopwinkels die bont blijven aanbieden, want daar zijn er helaas nog steeds veel van.”

Ook oud bont dieronvriendelijk
Wie denkt goed te doen door tweedehands bont te kopen, moet beseffen dat ook dit bont te allen tijde gepaard gaat met dierenleed. Bontdieren die tientallen jaren geleden zijn gefokt en gedood voor hun vacht hebben ook een ‘leven’ in kleine kooitjes gekend. Zij hebben nooit natuurlijk gedrag kunnen vertonen en van medische voorzieningen was niet tot nauwelijks  sprake. Al deze dieren zijn uiteindelijk na een verschrikkelijk leven vergast, doodgeslagen of geëlektrocuteerd.

Kringlooporganisaties RataPlan, Reshare Store, Noppes en Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden: ”Wij hebben een zero-waste beleid, maar bij bont speelt ethiek een grote rol. Verkoop je het, dan straal je uit dat bont een modieus en acceptabel product is. Door het te dragen, kun je een ander inspireren ook (nieuw) bont te kopen. Wij willen als organisaties niet bijdragen aan het in stand houden van de bontindustrie. Het was daarom een logische stap om ons aan te sluiten bij Fur Free Retailer.”  De BKN, waar de organisaties bij zijn aangesloten, beaamt hun toetreding en hoopt dat meer leden dit voorbeeld zullen volgen.

Jaarlijks worden nog minstens 50 miljoen dieren gefokt en gedood voor hun vacht. Alleen maar om te eindigen als modeproduct. Er zijn inmiddels zoveel diervriendelijke alternatieven, dat zowel nieuw bont als tweedehands  bont niet meer van deze tijd is. Bont inleveren kan daarom altijd. Wat bruikbaar is, zet Bont voor Dieren in voor educatieve doeleinden. Zie hier alle inleverpunten. Bont voor Dieren zet zich ook buiten Nederland in tegen de bontindustrie. Op dit moment loopt het Europees burgerinitiatief voor een bontvrij Europa, dat ziet op een verbod op de bontindustrie in de EU en op de import en verkoop van bont afkomstig van bontfokkerijen buiten Europa. Enorm belangrijk, want alleen als we bont ook in andere landen weten uit te bannen, komt een bontvrije wereld binnen bereik.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.