Bont voor Dieren
  • In juni 2023 heeft de Europese Commissie ruim 1,5 miljoen gevalideerde handtekeningen ontvangen voor het Europees burgerinitiatief om alle bontfokkerijen in Europa te verbieden. Het BI ziet ook op een importverbod op bont afkomstig van bontfokkerijen buiten Europa. Vanuit Nederland zijn 41.122 handtekeningen goedgekeurd.
  • Bont voor Dieren voert al jaren actie om bont uit het Nederlandse straatbeeld te krijgen. In juni 2023 heeft de Partij voor de Dieren een motie ingediend om bont, dons van levend geplukte dieren, angorawol en kangoeroeleer te weren in Nederlandse winkels.
  • De productie van nertsenbont is tussen 2014 en 2022 gezakt van 113 miljoen dieren naar 17 miljoen dieren per jaar. De productie van vossenbont is tussen 2014 en 2022 gezakt van 17,2 miljoen dieren naar 9,8 miljoen dieren per jaar.
  • Letland heeft besloten de fokkerijen te verbieden, met een overgangstermijn tot 2028.
  • Ook Italië heeft op de valreep van 2021 alle bontfokkerijen in het land verboden, met ingang van 1 januari 2022.
  • Frankrijk heeft na vele protestacties en undercoverbeelden besloten de nertsenfokkerijen per direct te sluiten. Ook mogen er geen andere wilde dieren meer gehouden worden voor bont.
  • In een korte tijd zijn meerdere internationale merken bontvrij gedaan! In juni 2021 kondigden Canada Goose, Moose Knuckles, Neiman Marcus en Holt Renfrew direct of in de nabije toekomst geen bont meer te gebruiken. Kort daarop volgde ook Oscar de la Renta.
  • Vanaf begin 2021 is Nederland bontvrij! Jarenlang is gestreden voor een fokverbod voor de nertsen, met resultaat. Een geweldige overwinning voor de dieren.
  • Door de documentaire Bont Girl hebben wij vele jongeren kunnen bereiken met onze boodschap: bont is niet oké! Voormalig Dom Bontje Famke Louise was het boegbeeld van deze campagne.
  • Bont voor Dieren dient geregeld klachten in bij de Reclame Code Commissie tegen misleidende of onjuiste reclamecampagnes van de bonthandel. Laatste successen waren de uitspraak in onze zaak tegen Airforce en een grootschalig onderzoek naar onjuiste labeling in tien Europese landen.
  • De video ‘waar hield de liefde op?‘ is ook bewerkt voor een internationaal publiek en werd vertaald, o.a. in het Frans en Engels zodat ook de leden van de Fur Free Alliance de video kunnen gebruiken voor social media kanalen.
  • Ieder jaar komen er nieuwe kledingmerken bij op onze Bontvrijlijst, o.a. WE, Supertrash, Zalando, Claudia Sträter, C&A, de Bijenkorf, Scotch & Soda en ANWB. Na jarenlange campagnes van Bont voor Dieren ging ook Gaastra uiteindelijk bontvrij en na gesprekken met de Fur Free Alliance besloten o.a. modehuizen Hugo Boss, Armani en Gucci bontvrij te gaan.
  • Tijdens Fur Free Friday verklaarde de schaatsbaan op het Museumplein in Amsterdam zichzelf bontvrij. Onder de slogan Geen bont? Dan niets om je voor te schamen! schaatsten vrijwilligers van Bont voor Dieren en Figure Skating Amsterdam in bikini en speedo zonder gene over de ijskoude schaatsbaan. Programmamaakster Lauren Verster en actrice Miryanna van Reeden waren er ook bij om de bontvrije schaatsbaan te openen.
  • Dankzij onze gezamenlijke lobby voor fokverboden binnen de Fur Free Alliance kwamen er nertsenfokverboden tot stand in Luxemburg, België en Japan.
  • De Amsterdamse Hartenstraat is de allereerste bontvrije winkelstraat van Europa. Na overleg met Bont voor Dieren besloten de ondernemers al het bont uit hun assortiment te halen. Wethouder dierenwelzijn Laurens Ivens onthulde samen met actrice Georgina Verbaan het officiële straatnaambord met daarop de tekst ‘Bontvrije winkelstraat.
  • MVO Nederland heeft na input van Bont voor Dieren tien risico’s toegevoegd aan hun MVO Checker. De nieuwe risico’s gaan over het dierenwelzijn dat in het gedrang komt bij de productie van bont en exotisch leer.
  • Nederland is het eerste land ter wereld waar het fokken van vossen en chinchilla’s is verboden om redenen van dierenwelzijn. Op 1 april 2008 sloten de laatste fokkerijen hun deuren. In 2009 nam ook het Deense parlement een wet aan die het fokken van vossen voor bont verbiedt. Deze Deense overwinning was mede te danken aan de voorbeeldfunctie van het Nederlandse verbod.
  • Op 18 december 2012 werd het nertsenfokverbod in de Eerste Kamer aangenomen. Vanaf 2024 is het fokken van nertsen in Nederland verboden (vervroegd naar 2021 wegens corona). Bont voor Dieren voerde een gezamenlijke campagne met de Dierenbescherming om duidelijk te maken dat Nederland klaar is met de nertsenfokkerij.
  • In september 2014 werd de eerste politieke stap gezet om het ernstige dierenleed van angorakonijnen tegen te gaan. In de Tweede Kamer werd een motie ingediend voor een importverbod op angorawol afkomstig van levend geplukte konijnen. Bont voor Dieren heeft actief gelobbyd en publiciteit gezocht om het dierenleed van de dieren in de angorawol industrie onder de aandacht te brengen.
  • Bont voor Dieren maakt zich al jarenlang sterk om wasbeerhondenbont van de Nederlandse markt te weren. In september 2014 werd een motie voor een importverbod op wasbeerhondenbont in de Tweede Kamer ingediend.
  • De Wereldhandelsorganisatie besluit in mei 2014 dat het EU verbod op de import van zeehondenproducten rechtsgeldig is. Bont voor Dieren reisde af naar Canada om de gruwelijke jacht op beeld vast te leggen.
  • Met verschillende protestacties voorkomt Bont voor Dieren uitbreidingen van de nertsenfokkerij, onder andere naar het buitenland. Zo hield bijvoorbeeld een actie van Bont voor Dieren en haar Poolse zusterorganisatie Otwarte Klatki de bouw tegen van een mega-nertsenfokkerij in Polen. Ook de bouw van een mega-nertsenfokkerij in het Belgische Wervik werd tegengehouden na een gezamenlijke actie van Bont voor Dieren en GAIA.
  • In juli 2009 maakte een onderzoeksteam van Bont voor Dieren beelden van de zeehondenjacht in Namibië. Tot dan toe waren er nauwelijks beelden van deze gruwelijke jacht. De beelden van Bont voor Dieren gingen de hele wereld over, onder meer via BBC World Service. Dit zette deze jacht – en de bestrijding ervan – internationaal op de kaart.
  • Op 31 december 2008 ging in Europa een verbod in op de handel in bont van honden en katten. Bont voor Dieren heeft zich in internationaal verband sterk gemaakt voor een verbod. De Europese Commissie is dankzij Bont voor Dieren bedolven onder oproepen van Nederlandse burgers voor een verbod op honden- en kattenbont.
  • In 2007 stemde het Nederlands parlement dankzij onze jarenlange lobby en campagne vóór een importverbod op zeehondenbont. Dit Nederlandse verbod op zeehondenbont was een belangrijke stap op weg naar een algeheel Europees verbod op de handel in zeehondenbont. Ook voor een Europees verbod heeft Bont voor Dieren veel actie gevoerd en gelobbyd. In 2009 was het zover: het Europees Parlement stemde massaal voor een verbod op dit wrede product.
  • In de natuur worden pelsdieren met gruwelijke vallen gevangen. Sinds 1 januari 1995 is het gebruik van de leghold trap (de wildklem) in de lidstaten van de Europese Unie verboden.
  • Door onze jarenlange voorlichting zijn Nederlanders zich bewust geworden van de diepe ellende achter bont. Opinieonderzoeken tonen keer op keer aan dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders tegen bont is. Ruim 84% van de Nederlanders wil een einde aan de bontindustrie.

Op de hoogte blijven van onze successen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!