Bont voor Dieren
 • In december 2016 lanceerden wij de video ‘waar hield de liefde op?’. Een geweldige productie gemaakt door The Boardroom en in samenwerking met Roorda Reclamebureau. Voor de verdere internationale verspreiding hebben wij een Engelstalige versie laten maken met het logo van de Fur Free Alliance zodat alle lidorganisaties de video kunnen gebruiken voor social media kanalen.
 • Tijdens Fur Free Friday op 25 november 2016 verklaarde de schaatsbaan op het Museumplein in Amsterdam zichzelf bontvrij. Onder de slogan Geen bont? Dan niets om je voor te schamen! schaatsten vrijwilligers van Bont voor Dieren en Figure Skating Amsterdam in bikini en speedo zonder gene over de ijskoude schaatsbaan. Programmamaakster Lauren Verster en actrice Miryanna van Reeden waren erbij en hebben samen met directeur van Bont voor Dieren, Nicole van Gemert de bontvrije schaatsbaan geopend.
 • Op dierendag 2016 lanceerde Bont voor Dieren de nieuwe kidsclub Bontgenootjes. Op de speciale kinderwebsite kunnen bontgenootjes terecht voor spelletjes, informatie, kleurplaten en nog veel meer.
 • In 2016 kwamen er nertsenfokverboden tot stand in Luxemburg, Wallonië, Brussel en Japan.
 • De Amsterdamse Hartenstraat is de allereerste bontvrije winkelstraat van Europa. Na overleg met Bont voor Dieren besloten de ondernemers al het bont uit hun assortiment te halen. Wethouder dierenwelzijn Laurens Ivens onthulde samen met actrice Georgina Verbaan op 21 juni 2016 het officiele straatnaambord met daarop de tekst ‘Bontvrije winkelstraat.’
 • Na gesprekken met de Fur Free Alliance besloot besloot het grote modehuis Armani in maart 2016 bontvrij te gaan.
 • MVO Nederland heeft na input van Bont voor Dieren tien risico’s toegevoegd aan hun MVO Checker. De nieuwe risico’s gaan over het dierenwelzijn dat in het gedrang komt bij de productie van bont en exotisch leer.
 • Nederland is het eerste land ter wereld waar het fokken van vossen en chinchilla’s is verboden om redenen van dierenwelzijn. Op 1 april 2008 sloten de laatste fokkerijen hun deuren. In 2009 nam ook het Deense parlement een wet aan die het fokken van vossen voor bont verbiedt. Deze Deense overwinning was mede te danken aan de voorbeeldfunctie van het Nederlandse verbod.
 • Op 18 december 2012 werd het nertsenfokverbod in de Eerste Kamer aangenomen. Vanaf 2024 is het fokken van nertsen in Nederland verboden. Bont voor Dieren voerde een gezamenlijke campagne met de Dierenbescherming om duidelijk te maken dat Nederland klaar is met de nertsenfokkerij.
 • De Tweede Kamer heeft de regering in 2008 opgeroepen om de import van vossen- en chinchillabont te verbieden.
 • In september 2014 werd de eerste politieke stap gezet om het ernstige dierenleed van angorakonijnen tegen te gaan. In de Tweede Kamer werd een motie ingediend voor een importverbod op angorawol afkomstig van levend geplukte konijnen. Bont voor Dieren heeft actief gelobbyd en publiciteit gezocht om het dierenleed van de dieren in de angorawolindustrie onder de aandacht te brengen.
 • Na jarenlange campagnes van Bont voor Dieren besluit kledingmerk Gaastra in september 2014 voor een bontvrij beleid. Net als andere grote kledingbedrijven zoals H&M, Zara en McGregor werd Gaastra eindelijk toegevoegd aan de Bontvrijlijst. Veel kledingzaken stopten op verzoek van Bont voor Dieren met de verkoop van bont. Voorbeelden: WE, Supertrash, Zalando en Claudia Sträter. C&A, de Bijenkorf en V&D hadden vroeger grote bontafdelingen. Ook zij zijn met de verkoop van bont gestopt.
 • Bont voor Dieren maakt zich al jarenlang sterk om wasbeerhondenbont van de Nederlandse markt te weren. In september 2014 werd een motie voor een importverbod op wasbeerhondenbont in de Tweede Kamer ingediend.
 • De Wereldhandelsorganisatie besluit in mei 2014 dat het EU verbod op de import van zeehondenproducten rechtsgeldig is. Bont voor Dieren reisde in april af naar Canada om de gruwelijke jacht op beeld vast te leggen en te verspreiden over de hele wereld. Lees en kijk hier verder.
 • Met verschillende protestacties voorkomt Bont voor Dieren uitbreidingen van de nertsenfokkerij, onder andere naar het buitenland. Zo hield bijvoorbeeld een actie van Bont voor Dieren en haar Poolse zusterorganisatie Otwarte Klatki de bouw tegen van een mega-nertsenfokkerij in Polen. Ook de bouw van een mega-nertsenfokkerij in het Belgische Wervik werd tegengehouden na een gezamenlijke actie van Bont voor Dieren en GAIA.
 • In juli 2009 maakte een onderzoeksteam van Bont voor Dieren beelden van de zeehondenjacht in Namibië. Tot dan toe waren er nauwelijks beelden van deze gruwelijke jacht. De beelden van Bont voor Dieren gingen de hele wereld over, onder meer via BBC World Service. Dit zette deze jacht – en de bestrijding ervan – internationaal op de kaart. Bont voor Dieren speelt een actieve rol in de internationale campagne vóór een verbod op deze jacht.
 • Op 31 december 2008 ging in Europa een verbod in op de handel in bont van honden en katten. Bont voor Dieren heeft zich in internationaal verband sterk gemaakt voor een verbod. De Europese Commissie is dankzij Bont voor Dieren bedolven met oproepen van Nederlandse burgers voor een verbod op honden- en kattenbont.
 • In 2007 stemde het Nederlands parlement dankzij onze jarenlange lobby en campagne vóór een importverbod op zeehondenbont. Dit Nederlandse verbod op zeehondenbont was een belangrijke stap op weg naar een algeheel Europees verbod op de handel in zeehondenbont. Ook voor een Europees verbod heeft Bont voor Dieren veel actie gevoerd en gelobbyd. In 2009 was het zover: het Europees Parlement stemde massaal voor een verbod op dit wrede product.
 • Bont voor Dieren diende geregeld klachten in tegen reclamecampagnes van de bonthandel. En met succes. Meerdere campagnes zijn daardoor door de Reclame Code Commissie als misleidend beoordeeld.
 • In de natuur worden pelsdieren met gruwelijke vallen gevangen. Sinds 1 januari 1995 is het gebruik van de leghold trap (de wildklem) in de lidstaten van de Europese Unie verboden.
 • Door onze jarenlange voorlichting zijn Nederlanders zich bewust geworden van de diepe ellende achter bont. Opinieonderzoeken tonen keer op keer aan dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders tegen bont is. Ruim 84% van de Nederlanders wil een einde aan de bontindustrie.

Op de hoogte blijven van onze successen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!