Ga naar de inhoud

Bontinzamelweken kringloopwinkels van start!

15 juni 2023 – Voor de tweede keer organiseert Bont voor Dieren de Nationale Bontinzamelweken voor een bontvrij Nederland. De actie is dit jaar in samenwerking met kringloopwinkels Rataplan, Noppes, Wawollie en Emmaus Domstad. Tot 6 juli kan iedereen bont inleveren bij alle filialen van deze kringloopwinkels. We halen het daarna op om het te gebruiken voor educatieve doeleinden in de strijd tegen de bontindustrie.

De kringloopwinkels en Bont voor Dieren zien tweedehands bont graag spoedig uit het straatbeeld verdwijnen. Bont gaat namelijk altijd gepaard met ernstig dierenleed. Het maakt niet uit of het nieuw is of tientallen jaren oud. Het verkopen en dragen van bont straalt uit dat het een modieus en acceptabel product is, terwijl het leed achter bont al zo lang bekend is. Daarnaast kan een bontdrager wel weten dat het tweedehands is, maar iemand anders kan dit op geen enkele wijze van de bontjas, -kraag, -muts of -sjaal aflezen. Het kan een ander inspireren om ook bont te kopen, dat mogelijk wel nieuw is.  Zo houdt ook tweedehands bont de bontindustrie in stand. 

Deze redenen hebben ervoor gezorgd dat de deelnemende kringloopwinkels zich hebben aangesloten bij de officiële Bontvrijlijst. ”We verkopen bewust geen tweedehands bont in onze winkels en daar zijn we trots op. Door ook mee te doen aan de Bontinzamelweken kunnen we extra bewustwording creëren over een vreselijke industrie die jaarlijks zeker 50 miljoen slachtoffers maakt. Nieuw en oud bont moet iets van het verleden worden. We hopen dat Bont voor Dieren dankzij deze actie hun bus tot de nok toe kan vullen!“, aldus Rataplan, Noppes, Wawollie en Emmaus Domstad. 

Vaak weten mensen helemaal niet dat zij bont dragen. De jassen of accessoires waren namelijk goedkoop, ze zijn verkeerd voorgelicht in de winkel of het product oogt ‘nep’. Zie jij het verschil tussen dierlijk bont en imitatiebont? Doe nu de test! 

Naast bewustwording creëren onder zoveel mogelijk consumenten, hebben de Nationale Bontinzamelweken ook een ander belangrijk doel. Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “We zijn ontzettend blij met de steun van de kringloopwinkels, want bont mag nog steeds worden verkocht in Nederland. We voeren politieke lobby en geven voorlichting, maar winkels kunnen ook een duidelijk statement maken voor een bontvrije samenleving. We hopen daarom dat deze actie ervoor zorgt dat nog veel meer kringloopwinkels zich aansluiten bij de officiële Bontvrijlijst. En we zetten ze dan allemaal in het zonnetje!” 

Ook de Branche Kringloopbedrijven Nederland (BKN) steunt dit jaar opnieuw de Bontinzamelweken. Zij informeren alle aangesloten kringloopwinkels over de actie en over de mogelijkheid om bontvrij te ondernemen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

30 september 2024 - De Spaanse modegroep Puig, het moederbedrijf van onder meer Rabanne, Jean Paul Gaultier en Dries van Noten, stopt met bont. Wereldwijd hebben meer dan 1500 merken
28 september 2024 - Ze zijn altijd aangrijpend: vermissingsposters van huisdieren. Je hoopt dat het dier snel teruggevonden wordt. Terwijl we in Nederland konijnen vertroetelen, doodt de bontindustrie jaarlijks miljoenen
6 september 2024 - In China zijn nieuwe virussen ontdekt bij wasbeerhonden en nertsen die worden gehouden in de bontindustrie, zoals corona- en griepvirussen. Vormen bontfokkerijen mogelijk een bron voor