Bont voor Dieren

1 december 2023 – Het debat over de Finse pelsdierhouderij, de vogelgriepepidemie in bontfokkerijen en verschillende juridische initiatieven om de pelsdierhouderij te verbieden, maakten Finland een interessante bestemming voor het bezoek van het internationale dierenbeschermingsnetwerk Fur Free Alliance.

Tijdens het bezoek organiseerden de Finse lidorganisaties Animalia en Oikeutta eläimille een evenement in het parlement. Dit om de Europese ontwikkelingen te bespreken die hebben geleid tot het verbod op de pelsdierhouderij in twintig Europese landen en over pogingen om ook in Finland een verbod tot stand te brengen.

Bij de bijeenkomst werd geluisterd naar een aantal prominente politici, die spraken over zowel de volksgezondheids- als dierenwelzijnsbelangen van de pelsdierhouderij. Er werd gesproken over de noodzaak van een rechtvaardige transitie om fokkers in staat te stellen de industrie te verlaten. Hanna Holopainen van De Groenen bevestigde dat ze een wetsvoorstel heeft ingediend waarin de regering wordt opgeroepen een einde te maken aan de pelsdierhouderij.

Aan het eind van de bijeenkomst overhandigde de voorzitter van de Fur Free Alliance, Joh Vinding, een brief aan Jenni Pitko, voorzitter van de parlementaire dierenbeschermingsgroep, waarin hij het Finse parlement opriep om de pelsdierhouderij in Finland af te schaffen. Vinding zei:

Nu Finland een van de laatst overgebleven Europese landen is die de pelsdierhouderij nog steeds toestaat en beoefent, is de internationale aandacht op het land gericht. Dit wordt ook beïnvloed door het feit dat de verspreiding van de vogelgriep in Finse pelsdierfokkerijen aanleiding geeft tot bezorgdheid over een nieuwe pandemie. Dit is een goed moment om een einde te maken aan deze wrede praktijk.”

Milieu en gezondheid
De pelsdierhouderij is niet alleen een grote zorg vanuit het perspectief van dierenwelzijn, het is ook schadelijk voor het milieu. En vormt, in het licht van de uitbraken van COVID-19 en de hoogpathogene vogelgriep A(H5N1) op pelsdierfokkerijen de afgelopen jaren, ook een bedreiging voor het milieu. Het is een risico voor de volksgezondheid.

Er is door talrijke onderzoeken op Europese pelsdierfokkerijen duidelijk bewijs verzameld van ernstige diergezondheidsproblemen die inherent zijn aan het huisvestingssysteem die op dergelijke fokkerijen wordt gebruikt, waaronder zelfverminking, geïnfecteerde wonden, kannibalisme en stressgerelateerd stereotiep gedrag.

Noorwegen en Nederland
Tijdens het evenement presenteerde de Fur Free Alliance-leden NOAH en Bont voor Dieren hoe de transitie van de pelsdierhouderij is aangepakt in hun landen. Zowel Noorwegen als Nederland hadden veel bontfokkerijen.

Het Noorse parlement heeft in 2019 een wet aangenomen die de pelsdierhouderij verbiedt. In het land wordt de transitie van de pelsdierhouderij ondersteund door financiële compensatie, een transitieondersteuningsprogramma en een hulpsysteem voor herplaatsing. Hoewel het verbod in 2025 van kracht zou worden, werd de laatste pelsdierfokkerij twee jaar eerder in 2023 gesloten.

Nederland verbood de vossen- en chinchillahouderij in 2008 en de nertsenhouderij in 2013. Nederland was destijds de derde grootste producent van bont ter wereld, na Denemarken en China. In ons land is de transitie van de pelsdierfokkerij ondersteund met steun voor ontmanteling en conversie. Met compensatie voor het doden van pelsdieren in verband met de covid-19-pandemie, een compensatieregeling in verband met de vervroeging van het verbod op pelsdierfokkerijen en een hernieuwd systeem voor arbeidsbijstand.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.