Bont voor Dieren

Oktober 2021 – Lauren Verster en Esther Ouwehand hebben onze openluchttentoonstelling ‘Furrealisme’ geopend. Het unieke reizende kunstproject stond op het Museumplein en confronteerde voorbijgangers met de surrealistische werkelijkheid van de bontindustrie.

Esther Ouwehand en Lauren Verster onthulden vijf barokke lijsten met foto’s van dieren die worden gefokt en gedood voor hun vacht. Voor elke foto stond een toeschouwer met een bontjas of bontkraag van datzelfde dier. Zij en voorbijgangers keken de onwerkelijkheid recht in de ogen. Lauren Verster over de artistieke campagne: “Je denkt dat je er als consument niks tegen kunt doen, maar als wij allemaal geen bont meer kopen, dan daalt de vraag en neemt de productie af.”

Passanten liepen over de roze loper langs de foto’s en bekeken ze met veel belangstelling. De informatiebordjes met aangrijpende teksten over de lijdensweg en de dood van de bontdieren werden aandachtig gelezen. Onthutst keken ze vervolgens weer op naar de weerloze dieren op de foto’s. De voorbijgangers realiseerden zich dat de bontindustrie in werkelijkheid nog wreder is dan ze zich konden voorstellen. Vrijwilligers en medewerkers van Bont voor Dieren gingen met ze in gesprek en gaven meer informatie. Ook vroegen we om ons burgerinitiatief te tekenen. Veel jongeren spraken zich uit tegen bont. Een aantal mensen had een jas met bontkraag. Zij wisten in de meeste gevallen niet dat hun kraag echt was en gaven aan het nu niet meer te kopen.

Dieren fokken alleen voor hun vacht, is moreel verwerpelijk. Dankzij de strijd van Bont voor Dieren, is er nu een verbod op de pelsdierhouderij in Nederland. Als Nederland vrij is van pelsdierhouderijen, is het natuurlijk waanzin dat bont nog wel te koop is. Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “De dieren verdienen onze inzet. Ze verdienen dat we elke dag weer opkomen voor hun rechten. Zolang het leed van de bontindustrie voor mensen verborgen wordt gehouden, blijft dit soort acties nodig”.

Zolang er geen algeheel verbod is op de verkoop van bont, blijven we consumenten voorlichten over het leed dat kleeft aan elke bontkraag. Hiermee willen we bereiken dat consumenten de winterjassen met bont die nu in de winkels hangen niet kopen. Daarnaast zullen we ons in blijven zetten om zoveel mogelijk merken te laten kiezen voor een bontvrij beleid. Hoe minder bont wordt aangeboden en gekocht, hoe sneller het uit het straatbeeld verdwijnt.

De gedachte achter Furrealisme
Door Furrealisme kijk je de onwerkelijkheid recht in de ogen. Het zorgt ervoor dat je stof hebt om over na te denken als je gaat shoppen voor een nieuwe winterjas. Het doet beseffen dat, als je kiest voor een jas met een bontkraag, je kiest voor een jas waar extreem veel dierenleed aan kleeft. Achter dat onschuldig ogende bontkraagje schuilt een surrealistische werkelijkheid. Voor dieren in de bontindustrie is de dagelijkse realiteit wreed; op de dag dat ze geboren worden begint hun lange lijdensweg in kleine traliekooien naar een afschuwelijke dood. En dat voor een modeaccessoire. Voel even aan dat behaaglijke randje bont en realiseer je wat het arme dier voelde toen het werd gevild voor jouw nieuwe winterjas. En denk na of je nog vrolijk met die jas over straat kunt…