Bont voor Dieren

wasbeer

Wetenschappelijk: Procyon
Engels: Raccoon
Ondersoorten: 3
Verspreiding: Amerika en Noord-Europa (ingevoerd)
Voedsel: Rivierkreeft, kleine dieren, fruit, noten,vissen, kikkers, insecten en afval
Lengte: 40 – 65 cm, staart 30 cm
Gewicht: 3 – 8 kg
Leeftijd: tot 16 jaar

Wasberen zijn roofdieren en komen uit de familie der Procyonidae (kleine beren). Er zijn drie soorten wasberen:

  1. Cozumelwasbeer (Procyon pygmaeus)
  2. Gewone wasbeer (Procyon lotor)
  3. Krabbenetende wasbeer (Procyon cancrivorus)

Ze hebben lange, lenige vingers, een zwarte masker, klauwen om mee in de bomen te klimmen en een staart met 5 tot 7 ringen. Jonge wasberen zijn erg speels! Wasberen leven solitair of in kleine familiegroepen. Ze zijn vooral ‘s nachts actief, maar soms komen wasberen ook overdag tevoorschijn en ze zijn regelmatig in de schemering aan te treffen. De wasbeer heeft een groot aanpassingsvermogen en bewoont daardoor een groot aantal biotopen, maar zijn voorkeur gaat toch uit naar bosrijke gebieden, voornamelijk loofwouden, met meren en waterstroompjes.

In Costa Rica en Panama (Midden-Amerika), waar de gewone wasbeer samen voorkomt met de krabbenetende wasbeer, leeft de gewone wasbeer vooral in mangrovebossen. Terwijl de krabbenetende wasbeer voorkomt in de zoetwatergebieden. De wasbeer leeft ook in steden, bij de kust en in de bergen. Een wasbeer gebruikt meerdere verblijfplaatsen. Meestal slaapt de wasbeer overdag in ondergrondse holen, boomholten of verlaten vogelnesten, soms op aanzienlijke hoogte. Ook verlaten holen, omgevallen bomen en ruimtes tussen rotsen worden gebruikt en zelfs in riolen en schoorstenen brengen ze de dag door. Soms ligt hij te zonnen op een boomtak.

Om vet te worden voor de winter eet een wasbeer zo’n 2 kilo voedsel per dag. Dat is bijna een hele watermeloen! Een winterslaap houden doen ze niet aan. Ze hebben zich zo goed aangepast aan de mens dat ze vaak eten stelen uit vuilnisbakken. Wasberen wassen hun voedsel niet, maar ze vinden wel veel eten in het water. De meeste wasberen sterven door de mens. Jacht, vergiftiging en auto-ongelukken eisen veel slachtoffers. Ook door honger (in de winter), parasieten en ziekten gaan veel wasberen dood. Jonge wasberen vallen vaak ten prooi aan roofdieren als de poema, rode lynx, coyote, steenarend en de Amerikaanse oehoe.