Bont voor Dieren

Juni 2016 – Eind juni vindt er jaarlijks een festival plaats in China, dat de naam ‘festival’ niet verdient. Het is geen feest, maar een 10-dagen durende hel, genaamd ‘YuLin Dog Meat Festival’. Het ‘festival’ vindt plaats in YuLin, provincie Guangxi, en er worden duizenden honden gemarteld, doodgeslagen en geserveerd.

Lokale bewoners beweren dat de honden op humane wijze gedood worden en dat er evenveel leed komt kijken bij het eten van koeien en varkens in het westen. Maar dierenbeschermingsexperts die ter plaatse getuige waren van de gebeurtenissen spreken dit tegen; de honden worden barbaars behandeld en op afschuwelijke wijze gedood. De foto’s spreken boekdelen.

Dit moet stoppen! Steun ons in de strijd tegen het nodeloos afmaken van duizenden honden!

Tijdens de Han dynastie (220-200 v.Chr.) werden honden nog als delicatesse gegeten, maar een echte traditie is het nooit geweest: ook in China worden honden inmiddels al eeuwen als huisdieren of waakhonden gezien, maar toch wordt sinds 2009 dit ‘festival’ georganiseerd in YuLin. De honden komen uit andere delen van China en worden meer dan 1500 kilometer vervoerd, krijgen dagenlang geen water of eten, en zitten verkrampt in kleine houten kratten of metalen kooitjes. Als het hun beurt is worden ze met metalen staven op hun kop geslagen, om daarna te worden gevild terwijl andere honden erbij zitten en alles meemaken.

Een CNN verslaggever, die zelf getuige was in YuLin, vertelde dat de honden doodstil zijn in afwachting van hun dood, omdat ze “al meerdere malen mentaal zijn gestorven” na het zien van de martelingen bij andere honden.

YuLin’s lokale autoriteiten hebben in 2014 bekend gemaakt dat zij het ‘festival’ niet steunen en niet betrokken zijn bij de organisatie. Het wordt omschreven als een lokaal gebruik van slechts een klein percentage van YuLin’s bevolking. De laatste jaren lijken de aantallen van gedode honden af te nemen: in 2013 waren het er nog 10.000, maar in 2014 werden er 5000 gedood en in 2015 spraken getuigen van duizend gedode honden. In de pers wordt gemeld dat de reden voor dit tijdelijke succes de internationale aandacht was via social media.

In 2014 waren berichten over Yulin op Twitter, Facebook en Instagram trending topic en dat heeft effect in China; mensen worden geïnformeerd, zien de beelden en beseffen dat dit geen Chinees gebruik mag zijn. De middenklasse in China is de laatste jaren flink gegroeid, de bevolking begint meer te verdienen en in de grote steden hebben steeds meer mensen huisdieren zoals honden en katten. Dat was ondenkbaar in het verleden, maar de samenleving verandert met de groei in welvaart. Deze huisdiereigenaren zijn ook tegen het festival, net als steeds meer andere Chinezen.

Maar het zijn de autoriteiten en Xi Jinping, President van de Volksrepubliek China, die dit festival echt kunnen stopzetten… Laten we het succes van de laatste jaren doorzetten, en weer explosief aandacht besteden aan dit gruwelijke non-festival.

Laat je afschuw zien en gebruik de hashtags #stopyulin2016 #stopyulinforever #nomoredogmeat

Samen met jou wil Bont voor Dieren een ware storm op social media creëren, en zetten we druk op China om een einde te maken aan deze barbaarse praktijken! We hebben ook de samenwerking met onze vrienden in China gezocht om ons protest kracht bij te zetten. Steun ons en maak een einde aan de gruwelijke slachting van duizenden honden in China!