Bont voor Dieren

Coyote’s worden niet gefokt. Het bont is altijd afkomstig van wilde coyotes die gevangen worden met behulp van wildklemmen. Door intensief te jagen op coyotes wordt het biologisch evenwicht ernstig aangetast en ontstaat er een overschot aan knaagdieren en konijnen.

Zodra een dier in de klem trapt, kan het dier niet meer ontkomen. Totaal in paniek door de pijn en angst probeert hij dat meestal toch. Als het lukt los te komen, verliest het dier soms een poot en slaat zwaar verminkt op de vlucht. Het kan wel drie dagen duren totdat de jager terugkeert om de wildklem te controleren. Als er een coyote in zit slaat, schopt of schiet hij hem dood om zo de vacht zo min mogelijk te beschadigen. Een dier kan hier dus dagenlang in vast zitten met zijn poot, kaak of nek. Regelmatig knagen de gevangen dieren hun poot door om te ontsnappen. Daarnaast kunnen er ook andere dieren per ongeluk in een wildklem stappen. Per Coyote vallen er dus nog eens één tot vier onbedoelde slachtoffers.

Na veel protest tegen de wildklem, werd in 1991 een wet aangenomen die het gebruik van de wildklem in de Europese Gemeenschap verbiedt. Maar helaas mag het bont dat verkregen is door wildklemmen nog steeds wel in Europa verkocht worden.

Canada, de Verenigde Staten en Rusland zijn de belangrijkste landen die op grote schaal op pelsdieren jagen met wildklemmen. Jaarlijks worden in deze landen vijf miljoen dieren slachtoffer van de wildklem. Driekwart van dit bont wordt in Europa verkocht. De Europese Commissie en de Europese lidstaten zijn enorm door deze landen onder druk gezet. Daardoor is slechts een gedeelte van de nieuwe wet van kracht. De wildklem is sinds januari 1995 inderdaad in de hele Europese Unie verboden, maar het importverbod op klembont is getorpedeerd. Bont dat met wildklemmen is verkregen kan tot op de dag van vandaag gewoon in Europa en dus ook in Nederland worden verkocht.

Bekende merken die jassen verkopen met daaraan kragen gemaakt van het dieronvriendelijke coyotebont zijn Canada Goose, Woolrich en Circle of Trust.

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.