Bont voor Dieren

Veel bont dat voor bontkragen gebruikt wordt, is afkomstig van wasbeerhonden. Wasbeerhondenbont wordt meestal verkocht onder de naam Finn Raccoon. Wereldwiijd worden naar schatting 15 miljoen vellen van wasbeerhonden geproduceerd. China is de grootste producent met (14.690.000 vellen) gevolgd door Finland (150.000 vellen) en Polen (10.000 vellen).

In de vrije natuur leven de dieren vooral in bossen vlakbij water en ze hebben een leefgebied van ongeveer 9,5 km2. Het zijn nachtdieren die onder andere insecten en vruchten eten. De wasbeerhond is trouw aan zijn partner en leeft met zijn familie in een hol.

In pelsdierhouderijen leven wasbeerhonden in kleine, draadstalen kooien van ongeveer 0,63 m2. De barre leefomstandigheden resulteren in stress, verveling, frustratie en in sommige gevallen zelfmutilatie.
Ze hebben vaak voldoende eten beschikbaar, waardoor er een risico op overgewicht ontstaat. Er is veel pijn en stress tijdens het doden, dat meestal plaatsvindt door orale of anale elektrocutie.

Eu lidstaten zoals Finland, zijn verplicht zich te houden aan de Europese dierenwelzijnswetgeving met betrekking tot de pelsdieren. Dierenbeschermingsorganisaties tonen keer op keer ernstige misstanden aan in de Finse bontfokkerijen. Wasbeerhonden worden onder meer aangetroffen met missende ledematen en vergevorderde geïnfecteerde wonden.

China heeft geen officiële wetten, maar alleen voorschriften. Ze hebben geen brancheorganisatie die pelsdierhouders voorziet van kennis.
Beelden van een wasbeerhondenfokkerij uit China bewijzen in de onderstaande video dat er onnodig veel leed plaatsvindt bij het houden, doden en villen van de dieren.

Let op: schokkende beelden!

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.