Bont voor Dieren
Gerard Joling: Domste Bontje van Nederland
Uitslag Cool vs Cruel

25 februari 2009

Gerard Joling is door de bezoekers van deze website uitgeroepen tot het Domste Bontje van 2008. Met maar liefst 49% van de stemmen ging hij met deze twijfelachtige eer strijken; zijn uitverkiezing dankt hij aan zijn veelvuldig dragen van bont. Met zijn uitverkiezing liet Joling mede-genomineerden Liesbeth List, Irene van de Laar, Adjiedj Bakas en Ans Markus ruim achter zich.

Cool

De winnaar in de andere categorie, Coole Bontgenoot, is wethouder Robert Blom uit Alphen aan de Rijn. Hij verzette zich tegen de uitbreiding van een nertsenfokkerij in die gemeente. Blom was zeer vereerd met zijn nominatie en heeft dan ook flink campagne gevoerd. Met succes dus! De tweede plaats ging naar Georgina Verbaan, al jaar en dag een vriendin van Bont voor Dieren. De andere genomineerden waren Henny Huisman, Karen van Holst Pellekaan en Annemarie Postma.

Monique van de Ven zweert bont af

In aanloop naar de verkiezingen liet Monique van de Ven, die aanvankelijk in de categorie Cruel was genomineerd, geen bont meer te dragen. Zij was het met Bont voor Dieren eens dat bont echt niet meer kan.

Uitslag Cool

34%: Wethouder Robert Blom

26%: Georgina Verbaan

20%: Annemarie Postma

11%: Karen van Holst Pellekaan

10%: Henny Huisman

Uitslag Cruel

49%: Gerard Joling

30%: Liesbeth List

12%: Irene van de Laar

4%: Adjiedj Bakas

4%: Ans Markus

Henny Huisman, Yvonne Kroonenberg en Georgina Verbaan.
Actie voor de nertsen!

26 februari 2009

Bont voor Dieren op 26 februari in Den Haag actie voor een verbod op het fokken van nertsen. Henny Huisman dirigeerde onder begeleiding van een draaiorgel een koortje met onder anderen Yvonne Kroonenberg en Georgina Verbaan. Ook gaf Nina de Nerts, de manshoge mascotte van Bont voor Dieren, acte de présence. Bont voor Dieren heeft al bijna 80.000 steunbetuigingen voor een nertsenfokverbod ontvangen en riep met deze actie mensen op om ook te tekenen voor een verbod. Shownieuws deed verslag: klik hier!

Belangrijke overwinning voor de zeehonden!
Commissie EU voor importverbod zeehondenbont

3 maart 2009

De handel in producten die van zeehondenbont zijn gemaakt, moet in heel Europa worden verboden. Een voorstel hiertoe – waarvoor Bont voor Dieren de afgelopen jaren veel heeft gelobbyd en campagne gevoerd – heeft de steun gekregen van de commissie Interne Markt en Consumentenzaken (IMCO) van het Europees Parlement. Dit is een belangrijke stap op weg naar een Europees verbod. Dit voorjaar zal het Europees Parlement stemmen over het voorstel.

Wereldwijd worden elk jaar 900.000 zeehonden gedood. Vooral in Canada en Namibië wordt veel op zeehonden gejaagd. Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Een Europees importverbod brengt de zeehondenjacht een belangrijke slag toe. Een deel van de opbrengsten van de jacht komt immers uit export van dit wrede product naar de Europese Unie.’

Ook is er goed nieuws uit Rusland te melden. Dat land maakte deze week bekend te stoppen met de zeehondenjacht. Volgens president Poetin is de zeehondenjacht ‘een bloederig zaak dat al lang verboden had moeten worden.’

Wake tegen zeehondenjacht bij Canadese ambassade

12 maart 2009

Bont voor Dieren hield donderdag 12 maart een indrukwekkende wake tegen de zeehondenjacht. De wake vond plaats bij de Canadese ambassade in Den Haag. Op twee grote schermen waren de – vaak gruwelijke – beelden van de jacht van afgelopen jaar te zien. Met de wake, waaraan onder meer actrice Karen van Holst Pellekaan meedeed, vroegen wij aandacht voor het vreselijke lot dat de zeehonden binnenkort weer treft. Over enkele weken begint namelijk de jacht op vele duizenden jonge zeehonden in Canada. De wake vormde tevens de aftrap van een actie van Bont voor Dieren om zoveel mogelijk handtekeningen op te halen tégen de jacht en vóór een Europees handelsverbod op zeehondenproducten.
Onder meer Spits en De Telegraaf deden verslag.

Voorzitter Bont voor Dieren ontvangt lintje!

9 april 2009

Gisteravond ontving de heer Ton Dekker, voorzitter (en mede-oprichter) van Bont voor Dieren uit handen van de burgemeester van Alkmaar een lintje vanwege zijn talloze verdiensten voor dieren in nood.
Ton Dekker is een gedreven dierenbeschermer die zich behalve voor Bont voor Dieren onder meer inzet voor de Vissenbescherming, de Dierenbescherming, het dierenasiel en het Knaagdierencentrum. Bont voor Dieren is dan ook blij met de terechte onderscheiding voor het vele werk van haar voorzitter. Zonder zijn jarenlange belangeloze inzet, zijn tomeloze energie en zijn dossierkennis zou er op veel terreinen minder winst zijn geboekt voor de dieren. Ton Dekker gaf aan het lintje te zien als erkenning voor het maatschappelijke belang van dierenbescherming.

Marijke Helwegen overhandigt oude bontjassen aan Bont voor Dieren!

20 april 2009

Diva en dierenvriendin Marijke Helwegen heeft in Baarn twee oude bontjassen aan Bont voor Dieren overhandigd. Marijke wilde zo haar steun betuigen aan een wettelijk verbod op het fokken van nertsen.

De jassen waar zij afstand van heeft gedaan, zijn gemaakt in de jaren zeventig: ‘Ik heb de jassen een paar jaar gedragen. Daarna heb ik ze in de kast gehangen omdat ik eigenlijk wel wist dat het niet pluis was.’ Marijke vond het belangrijk dat de jassen niet in tweedehands winkels terechtkwamen en zo door anderen alsnog werden gedragen. Daarom is ze blij dat ze op deze manier afstand kan doen van de jassen en tegelijkertijd een statement kan maken vóór een nertsenfokverbod.

Directeur Claudia Linssen van Bont voor Dieren is blij met het gebaar van Marijke Helwegen: ‘Geweldig van Marijke dat ze dit doet! Toen zij de jassen kreeg zag je nog veel bont in het straatbeeld. Gelukkig zijn mensen nu veel beter op de hoogte over de bloedige achterkant van bont. Mede door de campagnes van Bont voor Dieren.’

Bont voor Dieren gaat de bontjassen gebruiken voor voorlichting en educatie. Eerder ontving Bont voor Dieren al bont van onder meer Ayaan Hirsi Ali en Amanda (Gouden Kooi). De overhandiging door Marijke vond plaats in het op duurzame leest geschoeide Bomencentrum te Baarn.

Handel in zeehondenbont verboden in de EU!
Bont voor Dieren voerde lang campagne voor verbod

5 mei 2009

Er komt een Europees verbod op de handel in zeehondenbont! Het Europees Parlement heeft vanmiddag ingestemd met dit verbod. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren heeft jarenlang campagne en lobby gevoerd voor een einde aan deze wrede handel. In maart lanceerde Bont voor Dieren – tijdens een wake bij de Canadese ambassade – nog een handtekeningenactie voor een Europees verbod.

Europarlementariërs hebben met een overweldigende meerderheid voor het verbod gestemd: 550 Europarlementariërs waren vóór en slechts 49 tegen een verbod. Het verbod treedt in 2010 in werking, nog voor het nieuwe commerciële jachtseizoen weer van start gaat.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Dit verbod is een enorme overwinning voor dierenbeschermers over de hele wereld! Het toont dat wij een lange adem moeten hebben, maar dat echte vooruitgang mogelijk is. Het Europese handelsverbod zal de commerciële jacht een enorme klap toebrengen. In Canada zelf houdt men er rekening mee dat dit wel eens het einde van de jacht kan betekenen.’

Aanvankelijk bevatte het voorstel van de Europese Commissie nog een onaanvaardbare uitzondering voor producten die de zeehonden op een ‘humane’ wijze zouden zijn gedood. Bont voor Dieren heeft hier krachtig tegen geprotesteerd, omdat deze uitzonderingsregel de deur alsnog open zou zetten voor zeehondenbont. Het Europarlement heeft die mogelijkheid uiteindelijk geschrapt.

Bont voor Dieren heeft, samen met WSPA-NL, bijna 40.000 handtekeningen – zowel digitaal als op papier – opgehaald voor een Europees handelsverbod.

Breaking news: kamermeerderheid steunt wetsvoorstel om nertsenfokkerij te verbieden
Lobby en campagne Bont voor Dieren boekt resultaat!

26 mei 2009

Groot succes! Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van het wetsvoorstel van Krista van Velzen (SP) en Harm Evert Waalkens (PvdA) om de nertsenfokkerij in Nederland te verbieden. Bont voor Dieren heeft hier, ook namens de Dierenbescherming, jarenlang campagne voor gevoerd. Naar verwachting zal het parlement over twee weken over het wetsvoorstel stemmen.

Deze geweldige overwinning is te danken aan PVV, D66, GroenLinks, SP, PvdD en PvdA. Zij vinden de voorgestelde tien jaar overgangstermijn voor de nertsenfokkers een voldoende compensatie. De ChristenUnie is ook voorstander van een verbod, maar heeft twijfels over de compensatieregeling. Wordt het wetsvoorstel omgezet in wetgeving, dan betekent dat dat in 2018 aan de bontfokkerij in Nederland een einde komt. Op jaarbasis worden dan zo’n vijf miljoen dieren behoed voor een ellendig leven en vergassingsdood louter voor een overbodig luxe product. De kamermeerderheid is een historische mijlpaal, maar biedt nog geen garantie dat de wet wordt aangenomen. Het wetsvoorstel moet daarvoor eerst ook nog de Eerste Kamer passeren. Dat kan nog lastig worden, want ChristenUnie, SGP, VVD en CDA laten de belangen van de 160 nertsenfokkers zwaarder wegen dan die van de miljoenen dieren. Voorafgaand aan het kamerdebat overhandigden Bont voor Dieren en de Dierenbescherming bijna 30.000 handtekeningen aan de volksvertegenwoordigers. Eerder al verzamelden wij al 60.000 handtekeningen. In totaal hebben dus bijna 90.000 burgers hun stem laten horen vóór een einde aan de bontfokkerij. Wij willen iedereen die onze campagne heeft gesteund van harte bedanken!

Einde zeehondenjacht Canada lijkt in zicht!

19 juni 2009

Nu het zeehondenjachtseizoen in Canada is afgesloten maakt dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren de balans op. Goed nieuws is dat het aantal gedode dieren ten opzichte van eerdere jaren scherp is gedaald. Dit jaar werden er 70.000 zeehonden gedood – een kwart van het toegestane aantal dieren. Vorig jaar waren er dat nog 217.000. Deze enorme daling kent twee oorzaken: het Europese importverbod op zeehondenbont en de enorme prijsdaling van zeehondenpelzen.

Ook het aantal jagers dat dit jaar deelnam aan de wrede jacht was veel lager dan normaal. Veel jagers voeren dit jaar niet uit vanwege het naderende Europese importverbod op zeehondenbont. Daarnaast speelde de verslechterde economie in Rusland en China, grote afnemers van het bont zijn, een rol: de prijs van een zeehondenvachtje daalde van 100 naar 10 dollar.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Het is natuurlijk ontzettend triest dat dit jaar 70.000 zeehonden op een verschrikkelijke manier van hun leven zijn beroofd voor een totaal overbodig modeproduct. Maar Bont voor Dieren is wel blij dat er sprake is van een enorme daling van aantal gedode zeehondenten opzichte van eerdere jaren. Het is verheugend dat het importverbod nu al zijn vruchten afwerpt. Wij hopen dat deze daling het begin van het einde van de zeehondenjacht in Canada inluidt!’

Donderdag 25 juni zal de Europese ministerraad het Europese importverbod officieel bekrachtigen. Na deze formaliteit wordt het verbod vanaf oktober van kracht.

Tweede Kamer stemt vóór verbod nertsenfokkerij

30 juni 2009

Vanmiddag stemde de Tweede Kamer in met een verbod op het fokken van nertsen. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren heeft zich jarenlang middels een intensieve lobby en campagne ingezet voor een nertsenfokverbod en is dolblij met deze historische overwinning. Het initiatiefwetsvoorstel is ingediend door Krista van Velzen (SP) en Harm Evert Waalkens (PvdA) en werd verder ondersteund door de PVV, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren. De Nederlandse bevolking is in grote meerderheid vóór een dergelijk verbod; Bont voor Dieren vindt het dan ook verheugend dat die wens door de politiek nu eindelijk wordt gehonoreerd.

Eerste Kamer

De volgende horde op weg naar een definitief nertsenfokverbod is de Eerste Kamer. Daar is ook de steun van de ChristenUnie nodig om tot een meerderheid te komen – een partij die nu tegenstemde. Bont voor Dieren is echter optimistisch. Claudia Linssen, directeur: ‘Wij hebben er alle vertrouwen in dat ook in de Eerste Kamer het ethisch besef prevaleert boven louter economische belangen. Bovendien hebben de Eerste Kamerleden een eigen rol en afwegingskader.’

Intensieve campagne

Bont voor Dieren heeft, mede namens de Dierenbescherming, jarenlang campagne gevoerd en gelobbyd voor een nertsenfokverbod. Ook veel bekende Nederlanders hebben meegedaan aan deze campagne. Zo vroegen de actrices Georgina Verbaan en Karen van Holst Pellekaan aandacht voor het vergassen van miljoenen nertsen door gasmaskers te dragen op de Dam. Henny Huisman heeft een koor gedirigeerd dat al zingend de Tweede Kamer opriep om een einde te maken aan het fokken van nertsen. Meer dan 70 BN’ers ondertekenden een brandbrief aan Tweede Kamerleden, onder meer Jan Mulder, Maarten van Rossem, Maria Goos, Huub Stapel, Wim T. Schippers, Claudia de Breij, Jan Bonjer, Susan Smit, Jort Kelder, Ronald Giphart, Emile Ratelband en Adelheid Roosen. Ook organiseerde Bont voor Dieren de Nacht van de Nerts om het lot van de nertsen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Aan deze Nacht van de Nerts werkten eveneens veel BN’ers mee, waaronder Marian Mudder, Giel Beelen, Paul Cliteur en Vincent Bijlo. Marijke Helwegen overhandigde onlangs haar oude nertsenbontjas aan Bont voor Dieren als steunbetuiging voor de campagne. En bij een bezoek aan Nederland schreef dierenvriendin Pamela Anderson een brief aan de koningin om op te roepen tot een verbod. Daarnaast bood Bont voor Dieren bijna 90.000 handtekeningen voor een nertsenfokverbod aan de parlementariërs aan. In opdracht van Bont voor Dieren stelde onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft twee rapporten op over compensatiemaatregelen voor de sector waardoor de politici een weloverwogen beslissing konden nemen.

Achtergrond

Jaarlijks worden in Nederland bijna 5 miljoen nertsen vergast – voor overbodige modeproducten. Er zijn zo’n 165 nertsenfokkers met in totaal 200 fokkerijen. Nederland is daarmee de derde producent van nertsenbont ter wereld. Alleen in Denemarken en China worden nog meer nertsen gedood.

De nertsen worden in april geboren en in november van het hetzelfde jaar vergast en gevild – de jonge dieren hebben dan net hun mooie, dikke wintervacht gekregen. Nertsen zijn van nature solitair levende roofdieren die leven aan en in het water. In gevangenschap zitten zij opgesloten in kleine draadgazen kooien waardoor zij niet in staat zijn om hun natuurlijke gedrag te vertonen.

Het overgrote deel van de Nederlandse vachtjes is bestemd voor de export. In Nederland is er weinig vraag naar bontproducten. Een duidelijke meerderheid van de Nederlandse bevolking is tegen het fokken van dieren louter en alleen vanwege hun vacht.

Onderzoeksteam Bont voor Dieren mishandeld en beroofd door Namibische zeehondenjagers
Oproep Bont voor Dieren: “Laat de onderzoekers onmiddellijk vrij en arresteer de aanvallers.”

16 juli 2009

Vanochtend in alle vroegte is een onderzoeksteam van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren en onderzoeksbureau Ecostorm mishandeld en beroofd door zeehondenjagers in Namibië. De researchers hadden net beelden gemaakt van de zeehondenjacht op de kust van Namibië toen de jagers ontdekten dat ze gefilmd werden tijdens hun bloederige werk. De jagers wilden voorkomen dat de zeer schokkende beelden het wereldnieuws bereiken.

De twee onderzoekers zijn vervolgens door de jagers in elkaar geslagen en hun apparatuur werd afgenomen. Ook dreigden de jagers dat ze hen de schedels zouden inslaan – op dezelfde manier als het met de zeehonden gebeurt. Daarna werden de onderzoekers door de inmiddels gearriveerde politie gearresteerd en gingen hun aanvallers vrijuit. Op dit moment is er geen contact meer mogelijk met de gearresteerde onderzoekers en Bont voor Dieren maakt zich dan ook ernstige zorgen over hun veiligheid en gezondheid.

De onderzoekers zijn in Namibië omdat de zeehondenjacht in dat land qua omvang de tweede ter wereld is. Ieder jaar worden op de stranden van Namibië zo’n 80.000 jonge Kaapse pelsrobben doodgeknuppeld. Het jachtseizoen is een week geleden begonnen en de jagers hebben al vele duizenden dieren gedood. Toch is dit – in tegenstelling tot die in Canada – een vrij onbekende jacht. Temeer omdat er geen waarnemers bij de jacht worden toegelaten en er dus nauwelijks beelden van bestaan. Bont voor Dieren wilde die beelden verkrijgen zodat de Namibische jacht internationaal aan de kaak kan worden gesteld. De beelden die het onderzoeksteam nu heeft gemaakt zijn echter ook gestolen door de jagers. Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: “Bont voor Dieren doet een dringend beroep op de Namibische regering om onze onderzoekers vrij te laten en de aanvallers te berechten. Verder roept Bont voor Dieren Namibië op om de beelden van de jacht te traceren en vrij te geven.” Kamerlid Krista van Velzen (SP) heeft reeds aangekondigd Kamervragen te stellen aan minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) met het verzoek dat hij zijn Namibische collega’s oproept om de onderzoekers zo snel mogelijk vrij te laten.

Schokkende beelden zeehondenjacht Namibië

18 juli 2009

Bont voor Dieren onthult via internationale persbureaus schokkende beelden van de Namibische zeehondenjacht en de aanval op twee onderzoeksjournalisten van Bont voor Dieren. De beelden zijn door een derde onderzoeksjournalist in veiligheid gebracht in buurland Zuid-Afrika.

Op de beelden, die eergisteren zijn gemaakt, is onder meer te zien hoe Namibische jagers de pups van de Kaapse pelsrobben doodknuppelen. Ook is te zien hoe de jagers, nadat ze in de gaten krijgen dat ze gefilmd worden, zich woedend op de twee onderzoeksjournalisten, Jim Wickens en Bart Smithers, richten met knuppels. De beelden zijn uniek omdat er tot op heden van de Namibische zeehondenjacht eigenlijk geen beelden beschikbaar waren.

Achtergrond

Een driekoppig onderzoeksteam was namens Bont voor Dieren in Namibië om onderzoek te doen naar de zeehondenjacht aldaar. Deze jacht is, na die in Canada, de tweede jacht op zeehonden ter wereld. Dit jaar worden er 85.000 pups en 6.000 volwassen dieren gedood. Toch is deze jacht voor de meeste mensen volslagen onbekend – juist omdat er geen beelden van bestonden. Toen de onderzoeksjournalisten afgelopen donderdag in alle vroegte de jacht op film vastlegden, werden zij ontdekt door de jagers en door hen aangevallen en met de dood bedreigd. De derde persoon wist ongezien te ontkomen met een deel van de beelden. De andere twee werden vervolgens door de politie opgepakt en gisteren beboet door de Namibische rechtbank wegens het zich bevinden op verboden terrein.

Om de veiligheid van de twee opgepakte onderzoeksjournalisten niet verder in gevaar te brengen, en om de andere persoon de gelegenheid te geven Namibië uit te komen, bracht Bont voor Dieren niet eerder naar buiten dat er nog een derde persoon deel uitmaakte van het team.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Na het zien van deze afschuwelijke beelden, kun je maar één ding concluderen: deze wrede jacht moet onmiddellijk stoppen. Het is bizar dat Namibië van twee walletjes eet. Enerzijds verdienen ze veel geld aan toeristen die naar deze zeehondenkolonie komen kijken, anderzijds knuppelen ze diezelfde zeehonden dood. Bont voor Dieren doet daarom een dringend beroep op de Namibische regering om te stoppen met de zeehondenjacht en zich in plaats daarvan te concentreren op duurzaam toerisme – iets waar de plaatselijke bevolking bovendien veel beter van kan profiteren. Zolang deze afschuwelijke jacht echter doorgaat, roept Bont voor Dieren mensen op om niet naar Namibië te gaan als vakantiebestemming.’

Kijk voor meer informatie op onze campagnesite forgottenseal.org

Schijnwerpers op robbenjacht in Namibië
Bloed op het strand…

17 september 2009

Amsterdam, Scheveningen, 17 september 2009 – Vanmiddag verrichtte Bont voor Dieren de aftrap van een grote campagne tegen de jacht op Kaapse pelsrobben in Namibië. Het startsein voor deze campagne werd gegeven op het strand van Scheveningen. Op een groot scherm lieten wij de gruwelijke beelden te zien die wij deze zomer hebben gemaakt van de Namibische zeehondenjacht. Het persoonlijke relaas van Jim Wickens, de onderzoeker die de beelden heeft gemaakt – en dat moest bekopen met mishandeling door de zeehondenjagers – maakte veel indruk op omstanders en journalisten. Klik hier voor verslag op nu.nl.

Vergeten jacht

Bont voor Dieren start deze campagne omdat de jacht op Kaapse pelsrobben de een na grootste jacht op zeehonden ter wereld is, na die in Canada. Dit jaar worden er op het strand van Namibië 85.000 pups doodgeknuppeld en 6.000 volwassen dieren doodgeschoten. Toch is deze jacht voor de meeste mensen volslagen onbekend. Reden daarvoor: er bestonden geen beelden van. Een driekoppig onderzoeksteam was daarom onlangs namens Bont voor Dieren in Namibië om deze zeehondenjacht te documenteren.

COPYRIGHT FOTO’S: VEGGIE IN PUMPS / LISETTE KREISCHER

Nigel Barker opent foto-expositie tegen zeehondenjacht
Bont voor Dieren: ‘Geweldig statement uit de fashionwereld’

30 september 2009

Amsterdam, 30 september 2009 – Op dinsdag 6 oktober opent Nigel Barker – fotograaf en jurylid van America’s Next Top Model – in Amsterdam zijn foto-expositie over zeehondenpups. Barker zet zich al geruime tijd in om de zeehondenjacht te beëindigen; deze tentoonstelling maakt hier deel van uit. Tijdens deze VIP-opening worden veel gasten uit de tv- en modewereld verwacht. De presentatie is in handen van Peter van der Vorst. De expositie wordt georganiseerd door dierenbeschermingsorganisaties Bont voor Dieren en Humane Society International (HSI).

Nigel Barker maakte de aangrijpende foto’s van zeehondenpups verleden jaar toen hij in Canada was. Ook maakte hij een documentaire over de gruwelijke jacht. Deze documentaire zal tijdens de expositie te zien zijn. De tentoonstelling is op dit moment in Brussel te zien, en zal na Amsterdam doorreizen naar Praag.

Nigel Barker: ‘Wij leven in een prachtige wereld, maar helaas wordt die vaak met minachting behandeld. Wij zijn het aan onszelf en aan de volgende generatie verschuldigd om alles binnen onze macht te doen om onze planeet te beschermen. Geen land of persoon mag het recht hebben om dieren uit te buiten. Natuurlijk, de meeste landen zijn schuldig aan zulk onrecht, maar als individuen hebben wij de kracht om hiertegen op te staan.’

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Bont voor Dieren is erg blij met dit statement van zo’n prominent persoon uit de modewereld. Ik heb Nigel Barker ontmoet toen hij verleden jaar in Canada was om deze foto’s te maken en heb hem leren kennen als een ontzettend toegewijd persoon om deze verschrikkelijke jacht de wereld uit te krijgen. Het is geweldig dat juist uit de modewereld dit signaal tegen bont wordt gegeven.’

Achtergrond

De zeehondenjacht in Canada is al een behoorlijke slag toegediend door het Europese importverbod op zeehondenbont. Hierdoor werden dit jaar ‘slechts’ 70.000 zeehonden doodgeknuppeld in plaats van het door Canada toegestane quotum van 270.000 dieren. De HSI/HSUS en Bont voor Dieren gaan door met hun campagnes tegen de jacht totdat deze helemaal verdwenen is.

Humane Society International en haar partnerorganisaties vormen samen een van de grootste dierenbeschermingsorganisaties ter wereld – gesteund door 11 miljoen mensen. Al meer dan twintig jaar vecht HSI voor de bescherming van dieren middels educatie en projecten. Dierenleed wordt zo wereldwijd aangepakt. www.hsi.org

Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren zet zich sinds de jaren tachtig in vóór de dieren en tégen bont. Mede dankzij haar campagnes is er nu een EU-verbod op zeehondenbont en stemde de Tweede Kamer onlangs voor een nertsenfokverbod. www.bontvoordieren.nl

COPYRIGHT FOTO’S: NIGEL BARKER

Gouden Koe voor Bont voor Dieren
Nertsencampagne beste campagne van het afgelopen jaar

2 oktober 2009

Amsterdam, 2 oktober 2009 – Bont voor Dieren heeft donderdagavond de Gouden Koe gewonnen voor de beste campagne van het afgelopen jaar! De prijs werd uitgereikt tijdens het Dierenbal.

Wij kregen deze prijs – die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt – op de derde editie van het Dierenbal, een door onder meer de stichting Varkens in Nood georganiseerd netwerkevenement voor dierenbeschermingsorganisaties. Juryvoorzitter Andrea van Pol, presentatrice van Vroege Vogels, overhandigde het gouden beeld aan Bont voor Dieren.

COPYRIGHT: NOVUM/VARKENS IN NOOD

Acht organisaties presenteerden in het Amsterdamse Hotel Arena een van hun acties, campagnes of resultaten ten overstaan van de genodigden en de jury. Juryleden Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, schrijfster en columniste Yvonne Kroonenberg en cabaretier Ivo de Wijs kozen voor de campagne van Bont voor Dieren voor onze campagne voor een verbod op het fokken en doden van nertsen voor bont. Dit verbod is onlangs door de Tweede Kamer gekomen. De Eerste Kamer moet zich er nu nog over buigen.

Bont voor Dieren is heel blij met deze erkenning omdat het de aandacht nog weer een keer vestigt op de nertsenfokkerijen in Nederland – en het een extra impuls geeft aan de lobby bij de Eerste Kamer.

Claudia Linssen, directeur: ‘Bont voor Dieren wil iedereen bedanken die aan het succes in de Tweede Kamer heeft bijgedragen. In de eerste plaats natuurlijk de indieners van het wetsvoorstel: Krista van Velzen (SP) en Harm Evert Waalkens (PvdA). Maar ook de talloze bekende en onbekendere Nederlanders die zich belangeloos hebben ingezet voor de nertsen!’

Nigel Barker inspireert tijdens opening expositie
‘Krachtig statement tegen zeehondenjacht!’

7 oktober 2009

Amsterdam – Onder veel belangstelling van publiek en media hebben Nigel Barker en Peter van der Vorst gisteravond in Amsterdam een expositie geopend van zeehondenfoto’s. Barker maakte de prachtige foto’s verleden jaar op de uitgestrekte ijsvlaktes van Canada. De tentoonstelling is een aangrijpende aanklacht tegen de zeehondenjacht. Barker wist het publiek gisteren te inspireren met zijn relaas over de jacht. Hij gaf aan dat ieder individu de morele plicht heeft om op te staan tegen dergelijk onrecht. De avond werd gepresenteerd door Peter van der Vorst – zelf bepaald geen fan van bont; hij spreekt zich bijvoorbeeld regelmatig uit tegen de bontkraagjes van koningin Beatrix.

  • RTL Boulevard was erbij! Klik hier voor de reportage.
  • En klik hier voor de leuke reportage van Novum Nieuws, met o.m. Peter van der Vorst, Marian Mudder en Georgina Verbaan.

Fotomoment! Georgina Verbaan, Marian Mudder, Claudia Linssen, Nigel Barker en Peter van der Vorst.

Nigel Barker tekent de zeehondenpetitie van Bont voor Dieren.

Nigel Barker staat RTL Boulevard te woord over de zeehondenjacht.

Er is veel belangstelling voor de expositie die werd georganiseerd door Bont voor Dieren en Humane Society International.

FOTO’S: ROB VOSS

Doorbraak in Ierland: verbod op bontfokkerijen!

23 oktober 2009

Ierland gaat op korte termijn de bontfokkerij verbieden. Dit is te danken aan de Green Party in dat land. Deze partij stond erop dat het nieuwe regeerakkoord een afbouwregeling bevat voor bontfokkerijen in de komende drie jaar.

De Green Party en Fianna Fáil vormen een regeringscoalitie die begin oktober bijna bezweek. De afbouw van bontfokkerijen was een van de concessies die Fianna Fáil deed om de Green Party binnen the coalitie te houden.

Het verbod volgt na jarenlange campagnes van onze collega’s in Ierland. Zij hebben druk op de ketel gehouden door te laten zien hoe het er aan toe gaat in bontfokkerijen. Zo hebben ze het doden van nertsen gefilmd. Ook maakten ze beelden wereldkundig van een Ierse vossenfokkerij.

Jaarlijks worden er in Ierland bijna 200.000 nertsen vergast voor hun vacht. Daarnaast vinden elk jaar zo’n 300 vossen de dood in de Ierse bontindustrie – een ‘bijverdienste’ voor een van de nertsenfokkers.
Bont voor Dieren juicht het toe dat de bontfokkerij door de Green Party als inzet is gebruikt in coalitieonderhandelingen. Claudia Linssen: ‘Dit geeft het belang aan dat deze partij aan het onderwerp hecht. Het zou veel Nederlandse politici sieren als niet altijd economie als breekpunt wordt ingezet, maar ook de bescherming van dieren als zeer waardevol wordt erkend.’

Stem nú op uw favoriete ontwerp tegen bont!
People’s Choice Award 2009

1 november 2009

De hele maand november kan er door iedereen gestemd worden op het beste ontwerp tegen bont. Meer dan 7.000 studenten namen dit jaar deel aan Design Against Fur 2009, de gerenommeerde, internationale posterontwerpwedstrijd tegen bont. Nu vraagt Bont voor Dieren de steun van het Nederlandse publiek om de beste poster in de categorie People’s Choice Award (publieksprijs) te kiezen.

Stem nu!

Design Against Fur is de internationale designwedstrijd tegen bont. Wereldwijd georganiseerd door een coalitie van dierenbeschermingsorganisaties – en in Nederland door Bont voor Dieren. Met deze wedstrijd wil Bont voor Dieren zoveel mogelijk mensen bewust maken van het dierenleed dat schuilgaat achter bont. Studenten aan hbo of universiteit kunnen meedoen aan Design Against Fur. De wedstrijd maakt deelnemers bewust van het dierenleed dat aan bont kleeft. De studenten moeten immers onderzoek doen naar de achtergrond van de bontindustrie voor ze een ontwerp tegen bont kunnen maken.

Er zijn vier regionale DAF-finales: in China, Europa, Rusland en Verenigd Koninkrijk/Ierland. De winnaars van deze regionale finales dingen mee naar de People’s Choice Award 2009.

Bont voor Dieren: ‘Uit reacties van deelnemende studenten merken wij dat het vaak een echte eye-opener voor ze is als zich verdiepen in de herkomst van bont. Zeker voor Chinese en Russische studenten is het vaak een eerste kennismaking met de bontindustrie. Ze zijn erg geschokt en willen de boodschap tegen bont in eigen land blijven uitdragen. En die bewustwording is precies wat wij willen bereiken met deze wedstrijd.’

Het thema is elk jaar anders. Publiek en een internationale vakjury kiezen een poster die de boodschap het beste, origineelst, mooist en prikkelendst uitdraagt. De winnende ontwerpen worden wereldwijd door de dierenbeschermingsorganisaties – en in Nederland door Bont voor Dieren – ingezet voor hun campagnes tegen bont.

Bont voor Dieren genomineerd voor Europa Democratie Award
Vanwege bijdrage EU-verbod op honden-, katten- en zeehondenbont

2 november 2009

Amsterdam, 2 november 2009 – Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren is genomineerd voor de Europa Democratie Award 2009 – een initiatief van de Europese Beweging Nederland. Europarlementariërs hebben een aantal van hun favoriete burgerinitiatieven genomineerd waarvan zij vinden dat deze een belangrijke bijdrage leveren aan het democratisch gehalte van Europa. Bont voor Dieren is als een van de genomineerden uit de bus gekomen. Iedereen kan tot 21 november op Bont voor Dieren stemmen door ‘Bont voor Dieren’ te mailen naar  ebn@clingendael.nl.

Bont voor Dieren is door Europarlementariër Kartika Liotard (SP) voorgedragen vanwege de EU-verboden op zeehonden-, honden- en kattenbont, die mede door campagnes en lobby van Bont voor Dieren tot stand zijn gekomen. Ook de inzet van Bont voor Dieren voor een nertsenfokverbod is aanleiding voor de nominatie.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Deze nominatie is een geweldige erkenning voor wat een kleine organisatie als Bont voor Dieren voor elkaar kan boksen in Europa. Het toont óók maar weer eens aan dat het mogelijk is om dieronvriendelijke, wrede producten zoals bont uit Europa te bannen, maar dat je als dierenbeschermer daar wel een lange adem voor nodig hebt.  Zo verklaarden velen jarenlang dat een Europees verbod op zeehondenbont een onhaalbare kaart zou zijn. Maar nu is dat verbod een feit!’

Bont voor Dieren streeft ernaar dat dat er binnen de EU uiteindelijk geen bontfokkerijen meer zijn. De dierenbeschermingsorganisatie roept het Nederlands publiek dan ook op om op Bont voor Dieren te stemmen via ebn@clingendael.nl zodat deze lobby onder de aandacht wordt gebracht.

Bont voor Dieren haalt gasmaskers uit de kast
‘November is vergasmaand voor miljoenen nertsen’

24 november 2009

Amsterdam, 24 november 2009 – Deze maand worden in Nederland bijna 5 miljoen nertsen vergast voor hun vachtje. Dierenbeschermingsorganisaties Bont voor Dieren en de Dierenbescherming vragen morgen aandacht voor deze misstand. De dierenbeschermers halen daarbij de gasmaskers tevoorschijn. Ook reuzenmascotte Nina de Nerts maakt haar opwachting. Bovendien sluit Zweden zich aan bij de actie: onder meer in Göteborg en Malmö wordt deze week dezelfde actie gehouden.

Foto: de gasmaskeractie in 2008, met Karen van Holst Pellekaan en Georgina Verbaan.

Bont voor Dieren voert mede namens de Dierenbescherming al jarenlang campagne voor een wettelijk verbod op het fokken van nertsen. In juni stemde de Tweede Kamer al vóór een verbod op de nertsenfokkerij in Nederland. Nu ligt het wetvoorstel bij de Eerste Kamer die er waarschijnlijk binnen enkele maanden over stemt.

Nederland is, met bijna 5 miljoen vergaste nertsen per jaar, de derde nertsenbontproducent ter wereld. Alleen in Denemarken en China worden nóg meer nertsen gedood voor de mode-industrie. De Nederlandse vachtjes zijn voor het overgrote deel bestemd voor het buitenland.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Miljoenen nertsen verdwijnen in deze periode in Nederland in de gaskist. Ze worden doodgemaakt voor een totaal overbodig modeproduct. Bont voor Dieren en de Dierenbescherming doen een dringende oproep aan de Eerste Kamerleden om binnenkort vóór een verbod op de nertsenfokkerij te stemmen.’

Pas verschenen: sprankelend jeugdboek tegen bont!

25 november 2009

Niki Smit (1975) is journaliste en schrijfster van jeugdboeken. Met 100% Fee schreef zij een wervelend boek voor modebewuste meiden tussen de 10 en 13 jaar – met op spannende wijze een boodschap tegen bont erin verstopt… En Georgina Verbaan en Bont voor Dieren komen er ook nog in voor! Wij vinden het een erg leuk boek. Bont voor Dieren ging daarom daarom langs bij Niki om met haar verder te praten over 100% Fee en haar werk als journalist voor modetijdschriften.

1. Hoe kwam je op het idee van 100% Fee?

Veel meisjes vroegen om een boek over een fotomodel en ik wilde zelf graag een anti-bontboek schrijven. Dat heb ik gecombineerd in het verhaal. Ik vind het ook belangrijk dat mijn meiden hier over nadenken. Mijn lezers houden veel van mode, het zijn de fashionista’s van de toekomst. Ik hoop dus dat ze door het lezen van mijn boek die bontjassen laten liggen.

2. Zelf ooit bont gedragen?

Ohhh ja, ik heb een kast vol bontjassen! Nee, natuurlijk niet. Ik ben altijd faliekant tegen bont geweest. Vroeger zong ik ‘Daar heb je weer zo’n tweedehands jas’ van Kinderen voor kinderen hard mee en trok vieze gezichten naar dames met bont. Dat laatste doe ik overigens nog steeds.

3. Hoe ga je met bont om als modejournalist?

Ik heb twee jaar als hoofdredacteur voor een modewebsite gewerkt en daar was bont verboden. Af en toe plaatsten we wel een foto van iemand met een bontje en een snauw erbij.

4. Hoe kunnen we de modewereld bewegen om diervriendelijker te worden?

Het zou goed zijn als Vogue bontvrij werd. Toonaangevende merken als Isabel Marant en Gucci zetten ook nog altijd belangrijke trends met bont. Niet kopen dus. En de nieuwe generatie goed uitleggen waarom we hier tegen zijn.

5. Wat was jouw favoriete boek toen je een jaar of 12 was?

De kinderen van Bolderburen van Astrid Lindgren heb ik wel 100 keer gelezen!

Fotoverslag Geef Tegengas!

26 november 2009

In november krijgen de bijna 5 miljoen nertsen in Nederland hun mooie, dikke wintervachtje. En dat is de reden waarom al deze dieren in november worden vergast – voor hun vachtje. Bont voor Dieren voerde woensdag 25 november actie op de Dam tegen het doden van deze prachtige dieren voor een totaal overbodig modeproduct als bont.

Deze maand worden in Nederland bijna 5 miljoen nertsen vergast.

Uitleggen hoe kragen van wasbeerhondenbont worden gemaakt…

Persaandacht voor de nertsen. Leverde onder meer artikel in het Algemeen Dagblad op over het vergassen van nertsen.

Bont voor Dieren en BN’ers in actie voor échte fashion victims
‘Bontkragen, mooi niet!’

27 november 2009

Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren lanceert vandaag een campagne tegen oprukkende bontkragen. De organisatie doet een oproep aan alle burgers, scholen en winkeliers om een gratis anti-bontposter voor het raam, in de etalage, in de kantine of op een andere zichtbare plek te hangen. Er is keuze uit drie varianten.

Dierenleed achter bontkragen

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Begin jaren tachtig kwam er een einde aan de eeuwenlang onbetwiste positie van de bonthandel. Nederlanders werden zich steeds bewuster van het dierenleed dat met bont gepaard gaat en de meeste bontwinkels sloten hun deuren. De bontindustrie probeert nu als wanhoopsoffensief bont weer in het straatbeeld te krijgen. Met bont verwerkt in kragen, manchetten en aan tassen. Zij richt zich hierbij vooral op jongeren. Met deze campagne wil Bont voor Dieren deze jongeren confronteren met het enorme dierenleed achter deze bontkragen.’

Sanne Vogel

Actrices Sanne Vogel en Georgina Verbaan ondersteunen de campagne tegen de bontkragen. Sanne Vogel: “Het doet zo’n pijn aan mijn ogen, jonge leuke knappe mensen, mooie schoenen, mooie broek, mooie scooter, lief gezicht en dan aan hun jas: een dode vos. Zijn prachtige bont hangt er smerig bij. Hoe kan dat nou? Wie wil er nu met een mishandeld dood dier aan zijn jas lopen? Weten ze het niet, of willen ze het niet weten? Ik wil ze van hun scooter aftrekken en zeggen, weet je wel wat je aan het doen bent? Je hebt dat arme dode dier niet nodig om leuk te zijn of het warm te hebben, weet je wel hoe dit dier geleefd heeft? Hoe het vermoord is? Maar ik durf het niet. En het zijn er steeds meer, een epidemie van jonge dierenmishandelaars, ik schaam me dood, ik schaam me verschrikkelijk dood.”

Georgina Verbaan

Georgina Verbaan: ‘Het is verdrietig en bizar. Als je de deur uitstapt word je tegenwoordig omringd door restjes massaslachting hangend aan vrolijk lachende mensen, druk bellende mensen, mensen wachtend op een bus, mensen gefrustreerd over de rij in de supermarkt. Mensen met gedachten over vanalles behalve over het levenloze vachtje dat ze met zich meetorsen en waar een groot grimmig verhaal in schuilt. Ook al is het olijk roze of paars geverfd. Ik begrijp echt niet hoe zoiets afschuwelijks weer in zwang is geraakt. Het is werkelijk overal.. Ik schaam me diep dat zoveel mensen moedwillig de ogen sluiten voor de grote misdaad die de bont-industrie pleegt en zich en masse in zo’n gruwelijk uniform hijsen. Denk voor jezelf, loop niet mee met de bewust onwetende massa!’

FurFacts

Van de miljoenen vossen die wereldwijd worden gefokt eindigt 90% als bontgarnering aan revers, capuchons, manchetten en kragen. Vossen in de bontindustrie in krappe kooien waar ze gek worden van frustratie. Na een ellendig leven worden ze anaal geëlektrocuteerd. Nertsen worden na een bestaan vol stress in kleine kooitje vergast. Honden en katten worden vaak nog bij bewustzijn gevild. Wasbeerhonden worden doodgeslagen. Coyotes, wasberen en hermelijnen vinden een gruwelijk einde in wildklemmen, waar ze vaak dagenlang zonder eten en drinken in een pijnlijke greep gevangen zitten.

Wordt koningin Beatrix opnieuw Dom Bontje?
Bont voor Dieren lanceert internetverkiezing Cool vs Cruel

9 december 2009

Bont voor Dieren lanceert vandaag de internetverkiezing Cool vs Cruel 2009. De organisatie maakt zich ongerust over de oprukkende bontkraagjes die vooral door jongeren worden gedragen. BN’ers die bont dragen, geven het verkeerde voorbeeld aan de jeugd. Via bontvoordieren.nl kan iedereen tot en met 31 januari 2010 stemmen op het Domste Bontje. Voor deze titel komen koningin Beatrix, Rachel Hazes, Catherine Keyl, Doutzen Kroes en Gerda Verburg in aanmerking. De eerste vier werden gesignaleerd in echt bont; minister Verburg draagt voor zover bekend geen echt bont, maar is tegen een nertsenfokverbod. Georgina Verbaan, Marijke Helwegen, Nigel Barker en Pamela Anderson zijn juist in de categorie Coole Bontgenoot genomineerd vanwege hun inspanningen voor een bontvrije wereld.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Bijzonder jammer dat we dit jaar wederom koningin Beatrix moesten nomineren. Ze draagt regelmatig capes met een rand van vossenbont. Aan één cape zitten meerdere dode vossen. Als je dan weet dat ze deze cape in zeker tien kleuren heeft, kun je nagaan hoeveel vossen voor haar het leven hebben gelaten. En dan te bedenken dat de vossenfokkerij in Nederland bij wet is verboden omdat het niet mogelijk is om deze dieren ‘diervriendelijk’ te houden. Die wet heeft ze nota bene zelf ondertekend! Onze koningin trekt zich echter van dit enorme dierenleed niets aan. Reden voor Bont voor Dieren om haar opnieuw te nomineren als Dom Bontje.’

Cruel

Naast Beatrix zijn er helaas zijn er nog meer bekende Nederlanders die echt bont dragen, zoals Catherine Keyl en Rachel Hazes. Bont voor Dieren wil hen via deze campagne bewust maken van het vreselijke dierenleed dat aan bont kleeft – en de BN’ers wijzen op hun voorbeeldfunctie. Uiteraard krijgen de genomineerden gelegenheid tot eerherstel als voortschrijdend inzicht hen tot diervriendelijker keuzes brengt.

Cool

Daarentegen zijn er gelukkig ook veel bekende mensen, in binnen- en buitenland, die met Bont voor Dieren samenwerken om tot een bontvrije wereld te komen. Zij dingen mee naar de titel Coole Bontgenoot 2009. Dit jaar zijn Georgina Verbaan, Marijke Helwegen, Nigel Barker en Pamela Anderson genomineerd. Ook winkelketen C&A dingt mee naar deze eretitel. Linssen: ‘Een vreemde eend in de bijt, maar het is C&A gelukt om modeontwerper Frans Molenaar een bontvrije collectie te laten ontwerpen. Een hele prestatie aangezien voor collecties van Molenaar normaal gesproken veel dieren het leven laten.’

FurFacts
  • Afgelopen maand werden in Nederland bijna 5 miljoen nertsen vergast en gevild vanwege hun wintervachtje. Dit land is daarmee de derde nertsenbontproducent ter wereld.
  • 86% van de Nederlanders denkt negatief over bont, zo blijkt uit onderzoek van TNS-NIPO.
  • Uit onderzoek van het ministerie van Landbouw (2007): ‘Het fokken van pelsdieren wordt door velen gepercipieerd als een vorm van onnodig dierenleed.’
  • Dieren die in een wildklem worden gevangen zitten vaak dagenlang vast, zonder eten en drinken, voordat de jager hen uit hun lijden komt verlossen. Van pijn en om los te komen bijten sommige dieren hun eigen poot door.
  • Vossen in bontfokkerijen worden anaal geëlektrocuteerd. In Nederland is het verboden om vossen te fokken en doden voor hun vachtje. Vossenbont mag echter wel nog worden ingevoerd en verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *