Bont voor Dieren

31 maart 2022 – De bontfokkerij in Ierland is voorgoed verboden! De laatste fase van het parlementaire proces is afgerond. De wetgeving verbiedt het fokken en houden van dieren uitsluitend voor de verkoop of vervaardiging van producten van huid of bont.

Ierland is het meest recente land dat de bontfokkerij verbiedt, na het goede voorbeeld van Frankrijk, Italië en Estland in 2021. De bontfokkerij is al lang een controversieel onderwerp in Ierland, waarbij dierenwelzijnsorganisaties het fokken en doden van nertsen alleen voor hun vacht betreuren.

Opeenvolgende regeringen hadden toegezegd de fokkerijen te verbieden na een opiniepeiling. Uit de peiling bleek dat 80% van de mensen in het land wil dat de fokkerijen worden verboden. Ook werd de wreedheid van de bontindustrie aan het licht gebracht door de publicatie van een wetenschappelijk rapport. Hierin werd geconcludeerd dat om reden van dierenwelzijn er een onmiddellijk verbod moet komen op het fokken van nertsen en soortgelijke wilde dieren voor de productie van bont.

Mark Glover, bestuurslid van de Fur Free Alliance en directeur van Respect for Animals: “Dit is een historische dag voor dierenwelzijn in de Republiek Ierland. Ik ben al meer dan 15 jaar betrokken bij de campagne om een einde te maken aan de pelsdierhouderij in Ierland. Het verbod had al lang op zich laten wachten, maar het is fantastisch nieuws voor alle medelevende mensen. Ik wil alle actievoerders die dit mogelijk hebben gemaakt bedanken. Het is nu van essentieel belang dat wetgevers over de hele wereld – ook op EU-niveau – dringend actie ondernemen om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de wreedheid van de pelsdierhouderij.”

Het land heeft nog drie nertsenfokkerijen die naar verwachting nog dit jaar sluiten. De fokkerijen zijn actief in Co Laois, Co Kerry en Co Donegal. De eigenaren zullen worden gecompenseerd voor inkomensverlies, verwijderingskosten, sloop van de infrastructuur van de bontfokkerijen en andere gerelateerde kosten.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.