Bont voor Dieren
Uitnodiging Perssymposium nertsenfokverbod

3 maart 2000

Minister Brinkhorst heeft eerder dit jaar aangekondigd een wetswijziging nodig te achten om de motie voor een nertsenfokverbod uit te kunnen voeren. Volgens de minister is een nertsenfokver-bod binnen de bestaande Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren niet mogelijk. Onlangs maakte minister Brinkhorst bekend met een voorstel voor een wetswijziging te willen wachten tot meer duidelijk is over hoe het Britse wetsvoorstel voor een pelsdierenfokverbod valt binnen de Europese Unie.

In december is bij het Rathenau Instituut een besloten discussiemiddag georganiseerd over de ethische en rechtsfiloso-fische vraagstukken rond de nertsenfokkerij en een verbod op deze bedrijfstak. In het verslag van deze discussie worden de nodige vragen opgeworpen rond de afwezigheid van een moreel afwegingskader en de onmogelijkheid of onwenselijkheid om het productiedoel mee te wegen bij de beoordeling.

Tijdens het perssymposium van Bont voor Dieren zal een rapport gepresenteerd worden dat duidelijk maakt dat er geen belemmeringen zijn om over te gaan tot het invoeren van het nertsenfokverbod. Dr. H. Verhoog, ethicus, zal ingaan op de ethische vragen rond het fokken van die-ren voor bont en de vraag of productiedoelen kunnen dan wel moeten worden meegewogen bij de afweging om de nertsenfokkerij te verbieden. Ook reageert hij op de uitkomsten van de discussie van het Rathenau Instituut.
Mr. Ph. van den Biesen, van advocatenkantoor Van den Biesen Prakken Böhler, gaat in op de juridische aspecten van een nertsenfokverbod. Met name de mogelijkheden die de huidge Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren biedt en het Europeesrechtelijke kader, zullen door hem worden uiteengezet.

Na de twee inleidingen wordt door de voorzitter van Bont voor Dieren het eerste exemplaar van het rapport overhandigd aan Tweede Kamerlid mevrouw W. Swildens-Rosendaal (PvdA) die op 1 juli 1999 de motie indiende ter beëindiging van de nertsenfokkerij.

Stop de knuppels die zeehonden doden
Protest tegen de Noorse zeehondenjacht in 14 landen

3 maart 2000

Noorwegen maakt deel uit van het Europese continent en er zijn vele contacten tussen Noorwegen en de rest van Europa. De Noren zijn zich dan ook heel wel bewust van de grote bezwaren tegen de zeehondenjacht in Europa. Desondanks tracht Noorwegen de zeehondenjacht uit te breiden. Zo was de toegestane vangst in 1995 2600 jonge zeehondjes. Net als in 1999 geeft de Noorse regering dit jaar toestemming voor het afslachten van maar liefst 65.000 jongen. De Noorse overheid investeert jaarlijks miljoenen Noorse Kronen om de nationale zeehondenjacht op de been te houden.

Als excuus voor het afslachten van zeehonden voert Noorwegen aan dat de zeehonden te veel vis eten en er zodoende te weinig vis overblijft voor de vissers. Niet de zeehond maar de mens is verantwoordelijk voor de afname van de vissstand. De werkelijke reden voor de zeehondenjacht is de bonthandel. Met name in Azië is zeehondenbont nog steeds populair. In landen als Japan, China en Zuid-Korea willen de nieuwe rijken zich kleden in jassen van zeehondenbont. Verder zijn er in Noorwegen plannen om het zeehondenvlees te verkopen voor humane consumptie en de vinnen van de zeehonden te verwerken in hondenvoer.

Sinds 1983 is de import van bont van jonge zeehonden in de Europese Unie verboden. Helaas mag bont afkomstig van oudere zeehonden (drie weken of ouder) nog altijd wel verhandeld worden in de Europese Unie. Desalnietemin is de Europese markt voor zeehondenbont vrijwel geheel ingestort; de consumenten wijzen zeehondenbont massaal af. Op 7 maart zal dit tot uitdrukking worden gebracht met protesten bij Noorse ambassades en consulaten in 14 landen. Naast Nederland wordt er geprotesteerd in België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot Brittannië, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Tsjechië, de Verenigde Staten van Amerika, Zweden en Zwitserland. Op bijgaande lijst staan de adressen van de deelnemende organisaties.

Bont voor Dieren zal zich op 7 maart om 10.45 uur demonstratief bij de Noorse ambassade aan de Lange Vijverberg 11 te Den Haag melden. Naast een petitie zal de voorzitter van Bont voor Dieren om 11.00 uur de Noorse ambassadeur 70.000 handtekeningen overhandigen.

Europese lidstaten klagen onterecht
Bont voor Dieren neemt het op voor Brits pelsdierenfokverbod

5 mei 2000

De Britse regering heeft november 1999 een wetsvoorstel bij het Britse parlement ingediend om het fokken van dieren louter voor hun vacht te verbieden en de bestaande pelsdierenfokkerijen uiterlijk in 2003 uit te kopen en te sluiten. Dit omdat de Britse regering de pelsdierenfokkerij moreel verwerpelijk vindt. Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië en Spanje hebben bedenkingen tegen het Britse wetsvoorstel ingediend bij de Europese Commissie. Het gevolg is dat de Britten met aanvaarding van de wet een half jaar, tot 12 juni moeten wachten.

Bont voor Dieren heeft bestuurders en politici in Brussel geschreven dat de klachten tegen het Britse wetsvoorstel volkomen onterecht zijn.
Zo beweren de klagers dat het Britse voorstel tot ongeoorloofde handelsbelemmeringen leidt. Op verzoek van Bont voor Dieren heeft advocaat Van den Biesen onderzocht of een nationaal pelsdierenfokverbod in strijd is met het Europees recht. De advocaat stelt vast dat een pelsdierenfokverbod geen handelsbelemmeringen oplevert. En zelfs als dat wel zo zou zijn biedt het Europees recht een uitzonderingsgrond in het belang van gezondheid en welzijn van dieren.
Suggesties als zou het Britse wetsvoorstel in strijd zijn met Europese dierenwelzijnsregels zijn onterecht. Er zijn geen specifieke wettelijke regels van de EU voor pelsdierenfokkerij. Mochten deze er komen dan zullen dit minimum eisen zijn en blijft voor de lidstaten uitdrukkelijk de mogelijkheid open om strengere regels te stellen, inclusief een pelsdierenfokverbod. Net als in Nederland is de overgrote meerderheid van de Britten tegen bont en voor een pelsdierenfokverbod. De klagende landen kunnen Groot-Brittannië niet het recht ontzeggen deze morele opvattingen in praktijk te brengen en aan het overbodige dierenleed van de pelsdierenfokkerij een einde te maken.

De Nederlandse Minister van Landbouw heeft aangekondigd met een Nederlands pelsdierenfokverbod te komen als de Europese Commissie positief oordeelt over het Britse wetsvoorstel. De Europese Commissie zal uiterlijk 12 juni de Britten moeten toestaan de pelsdierenfokkerij te verbieden. Er ligt Nederland dan niets meer in de weg om ook zo snel mogelijk tot een nationaal pelsdierenfokverbod over te gaan.

Europese Commissie laat Brits pelsdierenfokverbod toe
Ruim baan voor Nederlands nertsenfokverbod

6 juni 2000

In maart werd duidelijk dat het kabinet bereid is om de motie voor een nertsenfokverbod van de Tweede Kamer uit te voeren. Minister Brinkhorst zoekt nog naar de beste manier om een nertsenfokverbod juridisch vorm te geven. In zijn brief aan de Tweede Kamer van 24 maart en in het debat met de vaste kamercommissie voor landbouw op 30 maart stelde hij daarom voor het oordeel af te wachten van de Europese Commissie over het Britse wetsvoorstel. Desgevraagd zei Brinkhorst tegen de Kamerleden dat hij bij een positief oordeel over de Britse wet zo snel mogelijk met een Nederlands wetsvoorstel zal komen om ook in Nederland het fokken van pelsdieren voor hun vacht op morele gronden te verbieden. Met een nertsenfokverbod zal een einde komen aan het fokken van jaarlijks bijna 3 miljoen nertsen op 200 bedrijven in ons land. Het Nederlands pelsdierenfokverbod zal dan compleet zijn, eerder werden al de vossenfokkerij en de chinchillafokkerij verboden.

De Britse regering heeft in november 1999 een wetsvoorstel bij het Britse parlement ingediend om het fokken van dieren louter voor hun vacht te verbieden en de bestaande pelsdierenfokkerijen uiterlijk 2003 te sluiten. Dit, omdat de Britse regering het fokken van pelsdieren moreel verwerpelijk vindt. Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië en Spanje hebben bedenkingen tegen het Britse wetsvoorstel ingediend bij de Europese Commissie. Het gevolg was dat de Britten met aanvaarding van de wet een half jaar, tot 12 juni moesten wachten.
De Europese Commissie onderneemt geen stappen tegen het Britse wetsvoorstel. De bedenkingen van de EU-lidstaten vindt de Europese Commissie kennelijk niet gegrond. Het Britse wetsvoorstel leidt niet tot ongeoorloofde handelsbelemmeringen en is niet in strijd met geldende of toekomstige Europese regelgeving inzake dierenwelzijn.

Handel in honden- en kattenbont misdrijf in VS
Europa dreigt overspoeld te worden door huisdierenbont

11 november 2000

Na een onderzoek van anderhalf jaar kwam de Humane Society eind 1998 met de bewijzen dat vooral in China, maar ook in andere Aziatische landen jaarlijks zeker 2 miljoen honden en katten worden gefokt en gedood voor hun vacht. Het merendeel van deze vachten wordt geëxporteerd naar Noord-Amerika en Europa. De Humane Society wist aan te tonen dat producten van honden- en kattenbont verkocht worden in diverse Amerikaanse kledingzaken en warenhuizen. De storm van verontwaardiging die hierover opstak heeft nu geresulteerd in een wettelijk verbod op de handel in honden- en kattenbont in de Verenigde Staten.

Het onderzoek van de Humane Society levert ook bewijs voor gebruik en verkoop van honden- en kattenbont in Europa. En vanuit deze landen worden bontproducten over de hele wereld geëxporteerd. In Duitsland zijn jassen van hondenbont verkrijgbaar. En kattenbont wordt in Duitsland o.a. in dekens verwerkt die heilzaam zouden zijn voor mensen met reuma en andere gewrichtsaandoeningen. Al jaren voert Italië bont en huiden van honden uit China en elders in voor de productie van voeringen en binnenzolen van schoenen en laarzen. Frankrijk importeert hondenbont dat hoofdzakelijk gebruikt wordt om jasjes van te maken die hoofdzakelijk verkocht worden in de Franse alpen. Ook in Spanje en Groot-Brittannië wisten de onderzoekers de hand te leggen op jassen en kragen van hondenbont.

De bonthandel houdt de verkoop van honden- en kattenbont meestal angstvallig geheim. Het wordt verkocht onder allerlei gefingeerde namen. Dikwijls zit het in kragen en voeringen waarbij het niet te onderscheiden valt van andere bontsoorten. Daar honden- en kattenbont relatief goedkoop is wordt het ook gebruikt voor het bekleden van beeldjes en poppetjes met haar. Samen met andere dierenbeschermingsorganisaties verenigd in de Fur Free Alliance gaat Bont voor Dieren er bij de Europese Unie op aan dringen het Amerikaanse voorbeeld te volgen en ook in Europa de handel in honden- en kattenbont te verbieden.

Britten verbieden pelsdierfokkerij
Goed voorbeeld verdient snel navolging van Nederland

11 november 2000

Net als in Nederland moeten de inwoners van Groot Brittannië niets van bont hebben. De Britse bonthandel is het laatste decennium dan ook snel ingestort. In heel Groot Brittannië zijn nog slechts 29 bontspeciaalzaken over. Een opiniepeiling in 1997 laat zien dat 87% van de Britten tegen het dragen van bont is en 76% tegen het fokken van pelsdieren. Van de ruim 50 nertsenfarms midden jaren 80 zijn er nog 13 over en de productie van nertsenvellen is van een half miljoen gezakt naar 100.000 vellen per jaar. 13 farms en 100.000 vellen te veel. Bij de laatste verkiezingen beloofde de Britse Labour-partij om de pelsdierfokkerij te verbieden. Deze belofte wordt nu ingelost.

Britse regering maakt kordaad einde aan pelsdierleed

November 1999 diende de Britse regering een wetsvoorstel in. Nu, precies een jaar later is dit voorstel behandeld en aanvaard door beide kamers van het Britse parlement. De Britse regering zal het wetsvoorstel binnenkort afkondigen. De Britse wet verbiedt het fokken van dieren louter voor hun pels en maakt hiervan een strafbaar feit. Dit omdat de Britse overheid het fokken van pelsdieren moreel verwerpelijk vindt. Verder bepaalt de wet dat de bestaande pelsdierenfarms uiterlijk in 2003 gesloten moeten zijn.

Geweldige overwinning voor Britse dierenbeschermers

De aanvaarding van het Britse pelsdierenfokverbod is een geweldige overwinning voor de vele Britse dierenbeschermers die hiervoor hebben gestreden. Dit geldt in het bijzonder voor Bont voor Dierens Britse zusterorganisatie Respect for Animals (respectforanimals.org). Respect for Animals heeft 15 jaar lang zeer vasthoudend campagne gevoerd tegen het dragen van bont en voor het verbieden van de gruwelijke pelsdieren bio-industrie.

Nederlandse regering treuzelt met haar pelsdierfokverbod

1 juli 1999 aanvaardde de Nederlandse Tweede Kamer een motie om de nertsenfokkerij te verbieden. Ruim 1½ jaar later beraadt de Nederlandse Minister van Landbouw de heer Brinkhorst zich nog steeds op de wijze waarop hij de nertsenfokkerij in Nederland gaat verbieden en afbouwen. Vlak voor de zomer van 2000 liet de Europese Unie weten dat er Europees rechtelijk geen belemmeringen voor het Britse wetsvoorstel zijn. Minister Brinkhorst liet daarop weten dat hij kort na de zomer met een Nederlands voorstel zou komen. Met een Nederlands pelsdierenfokverbod zal een einde komen aan het fokken van jaarlijks bijna 3 miljoen nertsen op 200 bedrijven in ons land. Het Nederlands pelsdierenfokverbod zal dan compleet zijn, eerder werden namelijk al de vossenfokkerij en de chinchillafokkerij verboden.

Frans Molenaar ‘dom bontje’
Etalage couturier dichtgeplakt met actieposters ‘meer haar dan hersens’

12 december 2000

In de nacht van 11 op 12 december heeft Bont voor Dieren de etalage van couturier Frans Molenaar, in de Jan Luijkenstraat 104 in Amsterdam dichtgeplakt met haar nieuwe actieposter ‘meer haar dan hersens’. De actie is het startsein van de nieuwe postercampagne van Bont voor Dieren gericht tegen het verwerken en het dragen van bont. Het enige haar dat de dame op de poster draagt is afkomstig van een dood dier. De poster laat aan duidelijkheid niets te wensen over: Als je met bont werkt of het draagt ben je een dom bontje.

De modeontwerper verwerkte dit jaar meer bont dan ooit in zijn collectie. Om het nog bonter te maken verkoopt Molenaar zijn bontaccessoires nu exclusief via de internetsite van het bontinstituut. Geen vos, nerts, hermelijn, wasbeer of ander pelsdier is nog veilig voor de ontwerpersmessen van deze modekunstenaar.

Gelijk met de posteractie is de nieuwe website van Bont voor Dieren, dombontje.nl gelanceerd. Dierenvrienden kunnen op de site een cyberprotest naar Frans Molenaar sturen om hem aan te sporen geen bont meer te gebruiken.

Het gebruik van echt bont is een vorm van zinloos geweld tegen dieren. Wereldwijd maakt mode elk jaar 40 miljoen slachtoffers onder pelsdieren. Pelsdieren worden speciaal gefokt voor hun vacht in kleine hokjes of uit de natuur gevangen met gruwelijke wildklemmen.

De posters zijn verspreid in zeven steden; Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Arnhem en Maastricht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *