Bont voor Dieren
Nederlandse toerist inzet protest tegen Canadese zeehondenjacht
Oproep aan bezoekers Vakantiebeurs: red de zeehondjes, boycot Canada

1 januari 2005

In 2003 gingen ruim 100.000 Nederlanders op vakantie naar Canada, zij gaven daar 79 miljoen euro uit. In Canada vindt de grootste slachting onder zeezoogdieren ter wereld plaats. Komend voorjaar zullen 330.000 zeehondjes worden doodgeknuppeld door pelsjagers. Bont voor Dieren roept Nederlanders op Canada te boycotten als vakantieland en een andere bestemming te kiezen.

In 2002 stelde de Canadese regering een nieuw jachtquotum vast voor drie jaar. Van 2003 tot met 2005 mogen 1 miljoen zadelrobben worden gedood. Dat betekent dat ook komend voorjaar weer 330.000 zeehondjes worden doodgeknuppeld voor hun vacht.Er is alleen een jachtverbod voor zeehonden jonger dan 12 dagen, de zogeheten Whitecoats. 95% van de zadelrobben die nu geknuppeld worden is tussen de 12 dagen en 12 weken oud. De jonge dieren zijn het meest gewild vanwege hun mooie, zachte bont.

Deze massale slachting onder zeezoogdieren vormt een bedreiging voor Canada als modern en aantrekkelijk land om op vakantie te gaan. De publieke opinie in Nederland is faliekant tegen de gruwelijke jacht voor een luxe product als bont. Bont voor Dieren heeft de afgelopen jaren al honderdduizenden handtekeningen en protestkaarten verzameld en overhandigd aan de Canadese ambassade in ons land. Bont voor Dieren is van mening dat het publiek Canada daarnaast ook op een andere manier kan laten merken dat zij de zeehondenjacht afkeurt. Wellicht dat Canada wel gevoelig is voor wegblijven van toeristen. Daardoor zou Canada veel meer inkomsten kunnen mislopen dan zij verdient met de zeehondenjacht.

Slachting onder 320.000 zeehondjes start vandaag om 13.00 uur

3 maart 2005

Een teller op de actiesite stopdeknuppels.nl houdt bij hoeveel zeehondjes er de komende dagen gedood worden. Ook kan via deze website protestmail verzonden worden naar de Canadese regering en de Canadese ambassadeur in Den Haag.

Op uitnodiging van Bont voor Dieren is SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen mee op deze huntwatch. Bont voor Dieren beschouwt het als een geweldige doorbraak dat dit jaar een meerderheid van de Tweede Kamer vertegenwoordigd is bij de huntwatch. Ook PvdA-er Kruijsen is in Canada, evenals VVD-er Snijder. Bont voor Dieren is uitgenodigd door de grootste Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie de Humane Society of the United States (HSUS), die evenals Bont voor Dieren partner is in de internationale Fur Free Alliance. Bont voor Dieren hoopt dat deze drie Kamerleden, die met hun fracties een meerderheid vormen in staat zullen zijn de Nederlandse regering ertoe te bewegen een totaal import- en handelsverbod in te stellen voor alle zeehondenbont en andere zeehondenproducten zoals potentieverhogende middelen.

Dit jaar maakt Canada een driejarig jachtquotum vol van 975.000 zeehondjes vanaf 12 dagen oud. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk waarnemers uit verschillende landen bij de jacht aanwezig zijn als getuige. De druk moet nú opgevoerd worden op Canada om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze vorm van barbarij.

De reactie van de ministers Bot en Veerman op vragen in de Tweede Kamer over een nationaal import- en handelsverbod van zeehondenbont is afhoudend. Zij geven aan in principe welwillend te staan tegenover een importverbod maar werpen vervolgens een groot aantal hindernissen op. Bot en Veerman verschuilen zich achter WTO handelsafspraken en de geringe invoer van zeehondenbont in ons land. De ministers zien zeehondenbont niet zozeer als een Nederlands probleem.

Daar denken de Nederlanders heel anders over, zo blijkt uit de resultaten van een opinie onderzoek dat Bont voor Dieren vorige week liet uitvoeren door TNS NIPO. Ruim 90% van de Nederlanders wil een Nederlands importverbod van alle zeehondenbont. België en Italië kennen al een dergelijk totaal import- en handelsverbod van zeehondenbont en andere zeehondenproducten. Een nationaal verbod is belangrijk als signaal naar Canada dat de wrede zeehondenjacht moet stoppen.

Stem voor pelsdieren, stem tegen de Europese Grondwet

5 mei 2005

Wij roepen Nederlandse dierenvrienden op om 1 juni NEE te stemmen bij het grondwetsreferendum omdat de grondwet buitengewoon dieronvriendelijk is. Deze grondwet houdt te weinig rekening met dierenbescherming en dierenwelzijn in de Europese Unie. Onder deze wet zouden verwerpelijke praktijken als stierenvechten, dansende beren, drijfjacht, hanengevechten, rituele slachtingen en foie gras worden beschermd. Verder richt deze grondwet zich alleen op productieverhoging bij het Europese landbouwbeleid. Hiermee wordt de bio-industrie, en dus ook de pelsdierfokkerij, grondwettelijk beschermd. Ook zouden in het kader van deze wet (artikel III-228) subsidies aan nertsenfokkers nog steeds kunnen worden verleend om de productie van bont nog verder te verhogen. In de afgelopen paar jaren zijn EU subsidies al aan Finse, Ierse en Griekse pelsdierfokkers toegekend in het kader van plattelandsontwikkeling. Dit acht Bont voor Dieren een kwalijke zaak.

Cruel Destiny fulfilled and lovin’ it?
Publieksactie tegen bontgebruik bij concert bontbitches Destiny’s Child

5 mei 2005

Bont voor Dieren heeft een fax gestuurd naar de manager van Destiny’s Child met de dringende oproep aan het R&B trio geen echt bont meer te dragen. Beyoncé Knowles, de bekendste van Destiny’s Child, zet zich wel maatschappelijk in voor de campagne tegen aids. Bont voor Dieren wil de fans van Destiny’s Child nu inzetten om hen de switch naar diervriendelijke kleding te laten maken. Op haar website www.bontvoordieren.nl is Bont voor Dieren een e-mail actie gestart om Destiny’s Child op andere gedachten te brengen…

In Nederland is de publieke opinie sterk gekant tegen bont, een overgrote meerderheid van 87% wijst bont af. Ook veel fans van Destiny’s Child zullen het bont dragen een minpunt vinden van hun idolen. Maar Bont voor Dieren wil voorkomen dat een nieuwe generatie jonge fans onder invloed van hun popidolen de indruk krijgt dat er niets mis is met bont.

Bont voor Dieren werkt samen in de Fur Free Alliance waarvan een aantal landen zal zorgen dat Destiny’s Child een warm onthaal krijgt tijdens hun Europese tour die langs Italië, Zwitserland, Duitsland en Engeland gaat.

EU grondwet: Nederland stemt NEE!

6 juni 2005

Onder de afgewezen grondwet zouden verwerpelijke praktijken als stierenvechten, dansende beren, drijfjacht, hanengevechten, rituele slachtingen en foie gras worden beschermd. Verder richt deze grondwet zich alleen op productieverhoging bij het Europese landbouwbeleid. Hiermee wordt de bio-industrie, en dus ook de pelsdierfokkerij, grondwettelijk beschermd. Ook zouden in het kader van deze wet (artikel III-228) subsidies aan nertsenfokkers nog steeds kunnen worden verleend om de productie van bont nog verder te verhogen. De Nederlandse politici leggen zich voorlopig neer bij de stem van het volk. Bont voor Dieren hoopt dat zij zich in gaan zetten voor een nieuwe grondwet waarin dierenrechten erkend zullen worden en waarbij men zich niet laat belemmeren door culturele, religieuze en regionale tradities. Lees voor meer info hierover de persberichten op de site van de Partij voor de Dieren.

Nederland sluit grenzen voor alle zeehondenbont
Veerman geeft gehoor aan de wens van de Nederlandse bevolking

6 juni 2005

Bont voor Dieren is verheugd dat na de jarenlange campagnes er nu stappen ondernomen worden om deze wrede jacht tegen te gaan. De Canadese commerciële zeehondenjacht is de grootste jacht op zeezoogdieren ter wereld. Bont voor Dieren voert al jaren campagne in Nederland om het publiek bewust te maken van de wreedheden rond deze jacht op zeezoogdieren. Op 15 maart zijn door Bont voor Dieren 75.000 handtekeningen aangeboden aan de Canadese ambassade in Den Haag. Dit jaar lanceerde Bont voor Dieren de massaal bezochte actiesite www.stopdeknuppels.nl. Een medewerker van Bont voor Dieren is eind maart met SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen als waarnemer naar de Canadese zeehondenjacht geweest. Van Velzen diende nog voor de zeehondenjacht begon dit jaar in de Tweede Kamer een motie in waarin de minister werd gevraagd zo’n importverbod in te stellen. Deze motie werd toen niet gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.

Dit jaar werd met de slachting van 320.000 jonge zeehondjes het driejarig Canadese jachtquotum van 975.000 zeehonden volgemaakt. Een Nederlands importverbod van alle zeehondenbont is een belangrijk signaal naar de Canadese overheid dat Nederland de commerciële zeehondenacht pertinent afwijst. In oktober bepaalt Canada het nieuwe jachtquotum voor 2006. De zeehondenjacht schaadt het imago van Canada, uit opinieonderzoek door TNS NIPO blijkt tevens dat 67 % van de Nederlanders bereid is Canada of Canadese producten te boycotten. Dit Nederlandse verbod geeft daarnaast een belangrijk signaal af aan de overige EU lidstaten om ook een compleet Europees import- en handelsverbod op zeehondenbont en andere zeehondenproducten in te stellen. Bont voor Dieren hoopt dat dit aankomend importverbod op zeehondenbont en andere zeehondenproducten bijdraagt aan het beëindigen van de commerciële zeehondenjacht op dieren ter verkrijging van hun vacht.

Veerman vindt marteldood goed genoeg voor muskusrat
Wildklemmen in Europa allang verboden vanwege ernstig dierenleed

7 juli 2005

In Europa wordt voorgesteld om met het oog op dierenwelzijn de richtlijnen voor de vangst van dieren met vallen aan te scherpen. De bedoeling is vooral dat bij de vangst van een dier de dood snel intreedt om onnodig leed te voorkomen.
In een brief aan de Kamer d.d. 15 juli stelt minister Veerman dat deze aanscherping van het beleid niet voor Nederland en niet voor muskusratten geldt. Veerman meent dat het feit dat muskusratten in een verdrinkingsval pas na een doodsstrijd van 5 minuten sterven geen probleem is, aangezien het gaat om een effectief middel dat wordt in gezet vanwege de volksgezondheid en de veiligheid.

De Faunabescherming en Bont voor Dieren wijzen de minister erop dat hij daarbij vergeet dat deze miljoenen verslindende bestrijding, elk gevangen exemplaar kost maar liefst 77 euro, volkomen zinloos is. De muskusrat wordt al meer dan 50 jaar actief bestreden, maar desondanks heeft het dier kans gezien zich overal in Nederland te vestigen. De bestrijding is niets anders dan dweilen met de kraan open. De muskusrat behoort niet tot de familie van de ratten maar is een soort woelmuis. Hij staat daardoor dichter bij soorten als de hamster en de bever dan bij de bruine- en de zwarte rat.
De Muskusrat is in staat zich zeer snel voort te planten, door de bestrijding wordt de stand dan ook niet verlaagd. De praktijk wijst uit dat de aantallen gevangen muskusratten bij lange na niet opwegen tegen de aantallen die overblijven en erbij komen. Met als logisch gevolg dat na het stoppen van de bestrijding ook niet gevreesd hoeft te worden voor toename van de aantallen.

De Faunabescherming en Bont voor Dieren roepen de minister op de muskusrattenbestrijding zo spoedig mogelijk stop te zetten, aangezien de bestrijding op geen enkele manier bijdraagt tot het doel. Het wordt tijd om te accepteren dat er muskusratten zijn in ons land. Door de bestrijding te staken zal het aantal dieren zich stabiliseren. De 31 miljoen euro die op deze manier wordt bespaard kan volgens beide organisaties veel beter worden ingezet om knelpunten langs waterwegen structureel op te lossen en eventuele schade aan oevers en waterlopen zonodig tijdig te herstellen.

De muskusrat verdient een rehabilitatie van schadelijk dier naar geaccepteerd bewoner van ons land.

Bont voor Dieren sommeert Nederlands Bont Instituut tot rectificatie
Chinees bont wel degelijk in Nederlandse winkels

9 september 2005

De beweringen op de website www.bontwijzer.nl die deze week gepubliceerd werden onder het kopje ‘media en nieuws’ zijn aantoonbaar onjuist. Eurostat statistieken tonen bijvoorbeeld dat in 2004 vanuit China 2.200 kilo vossenpelzen, 300 kilo konijnen of hazenpelzen en 4.400 kilo ongespecificeerde pelzen naar Nederland zijn uitgevoerd. Daarnaast is 27.000 kilo aan reeds verwerkte bontproducten uitgevoerd. Uit Hong Kong zijn in dezelfde periode 2.500 kilo en 600 kilo verwerkt bont naar Nederland uitgevoerd. Het betreft hier in alle gevallen directe uitvoer vanuit China naar Nederland.

De uitvoer naar de gehele EU is vele malen groter. Binnen de EU vindt een ruime handel plaats in bont en bontproducten. Ook langs die weg komt Chinees bont Nederland binnen. Veel kleding wordt voorzien van bontgarneringen waarvan de herkomst door de consument onmogelijk achterhaald kan worden. Gezien de bovengeschetste Chinese export en de handelsstromen van kleding (al dan niet via internationale modeketens) is het een reële aanname dat tenminste een deel van deze garneringen Chinees bont betreft.

Dat Chinese pelsdierhouders uitsluitend zouden produceren voor de Chinese markt wordt door bovenstaande Eurostat cijfers eveneens gelogenstraft. Bovendien staat vast dat in april van dit jaar een partij van 40.000 nertspelzen afkomstig uit China is verhandeld op de Finnish Fur Sales (één van de toonaangevende veilinghuizen). Dit is gepubliceerd in een nieuwsbericht terzake in het branche-blad Fur World (April 25, 2005 Vol. 22 No. 10).

Op www.bontwijzer.nl staat ook vermeld dat “de internationale bontbranche” er op dit moment hard aan werkt een herkomst-label te introduceren. Dit label bestaat echter nog niet en Bont voor Dieren verwacht er weinig van. Het label zal slechts in het topsegment van de markt en op vrijwillige basis worden ingevoerd. Bont voor Dieren vreest daarnaast dat de controle weinig zal voorstellen.

Het is niet de eerste keer dat het Bont Instituut misleidende informatie verspreidt. De Reclame Code Commissie (RCC) heeft het Nederlands Bont Instituut en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders eerder dit jaar tot tweemaal toe veroordeeld wegens een misleidende reclame-uiting op de website www.proficiatslimbontje.nl.

Naar aanleiding van een klacht van Bont voor Dieren heeft de RCC in maart 2005 geoordeeld dat de bontbranche misleidende en onvolledige informatie gaf over de herkomst en diervriendelijkheid van bont. Op herhaald aandringen van de RCC hebben de adverteerders uiteindelijk deze eerdere onjuiste formuleringen vervangen, maar helaas opnieuw met onjuiste informatie. De bontbranche stelde ten onrechte dat de Nederlandse pelsdierfokkerij aan ‘strenge wettelijke bepalingen’ gebonden is. Er zijn echter helemaal geen wettelijke regels voor het welzijn van nertsen. De aangepaste tekst was daarom naar het oordeel van de RCC wederom fout. Opvallend is dat de adverteerders deze klacht niet hebben weersproken en zelfs enkele dagen vóór de hoorzitting schriftelijk hebben laten weten dat ze vrijwillig de gewraakte tekst zouden aanpassen.

Wanneer het Bont Instituut haar nieuwe onjuiste informatie over bont niet rectificeert, ziet Bont voor Dieren zich genoodzaakt over te gaan tot juridische stappen.

WA Onderzoek: Bont van hondachtigen in Nederlandse winkels

10 oktober 2005

Het VWA onderzoek is gedaan op basis van microscopie omdat deze methode eenvoudiger en goedkoper bleek uit te voeren dan DNA onderzoek. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat deze methode ontoereikend is om op diersoort te kunnen identificeren. In haar eigen rapport geeft de VWA zelf toe dat “om juridisch sluitend bewijs in het kader van een handhavingsprocedure te leveren het gebruik van DNA onderzoek het meest betrouwbaar is.” De verzameling van monsters liep kennelijk ook niet van een leien dakje. Uit een steekproef van 103 monsters bleek maar liefst in 38 gevallen kunstbont toegepast te zijn. Dit geeft wel aan dat waar deskundigen moeite hebben nep- van echt bont te onderscheiden, dit voor consumenten niet anders zal liggen.

In 2002 heeft het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam DNA testen op 93 verdachte items uitgevoerd in opdracht van Bont voor Dieren. Toen werd honden DNA in maar liefst vijf bontartikelen aangetroffen. Volgens de onderzoekers van het AMC was het aangetroffen hondenbont slechts het topje van de ijsberg. Uit veel bont is geen DNA meer te isoleren. Dit komt omdat na de dood van een dier het DNA afbreekt en bont ondergaat ook nog eens vele bewerkingen waardoor DNA verder verdwijnt. Dit betekent dus niet dat ook al wordt slechts in beperkte mate honden- of katten in een steekproef gevonden dat niet nog meer bontitems gemaakt kunnen zijn van honden- of kattenbont. Het Voedsel en Waren Autoriteit onderzoek geeft wel aan dat er sinds 2002 waarschijnlijk weinig veranderd is en hondenbont nog steeds op de Nederlandse markt te vinden is. Bont voor Dieren heeft de minister gevraagd het VWA opdracht te geven tot het doen van DNA onderzoek om tot onomstotelijk bewijs te komen van de herkomst van het bont van de hondachtigen. Tot dat moment mag het risico niet bestaan dat dierenliefhebbers speeltjes of modeaccessoires kopen die afkomstig zijn van honden en katten in bijvoorbeeld China die op een gruwelijke wijze aan hun einde gekomen zijn.

In zijn brief naar de Tweede Kamer vandaag heeft minister Veerman aangegeven dat hij een sterke voorkeur heeft voor het treffen van maatregelen tegen honden- en kattenbont op Europees niveau. Ook al overweegt eurocommissaris Markos Kyprianou momenteel een EU import- en handelsverbod op deze producten van dierenleed, toch roept Bont voor Dieren de minister op om niet op ontwikkelingen in Brussel te wachten en duidelijk actie te ondernemen tegen de invoer en verkoop van huisdierenbont in Nederland. In november 2003 heeft de Tweede Kamer al in meerderheid ingestemd met de motie van SP-Kamerlid Krista van Velzen waarin gevraagd wordt om een verbod op het importeren en verhandelen van honden- en kattenbont in Nederland. Vorig jaar heeft Van Velzen zelfs een handhavingsplan opgesteld om een Nederlands importverbod mogelijk te maken. Deze werd in juni 2004 aan de landbouwminister gepresenteerd samen met de 30.000 handtekeningen die Bont voor Dieren tegen honden- en kattenbont had verzameld.

Oorkonde voor meest nertsonvriendelijke gemeente Nederland
Bont voor Dieren en Tweede-Kamerlid Waalkens eensgezind

12 december 2005

Wat maar weinig Nederlanders zich realiseren is dat Nederland na Denemarken de grootste producent van nertsenvachten in heel Europa is – ondanks het feit dat verreweg de meeste Nederlanders tégen bont zijn. Elk jaar worden hier 3,5 miljoen nertsen per jaar gedood voor hun vacht. Volgens landbouwtellingen van het CBS neemt dat aantal nog steeds toe.

Bont voor Dieren zet zich in om een nertsenfokverbod in Nederland te bewerkstelligen. Het welzijn van nertsen op fokkerijen wordt ernstig aangetast, bovendien worden de dieren gefokt voor een overbodig luxeproduct.

Harm Evert Waalkens is onlangs door de Dierenbescherming uitgeroepen tot dierenbeschermer van het jaar. Bij deze gelegenheid presenteerde hij een vijfpuntenplan voor dierenbescherming: één daarvan betrof een wettelijk verbod op nertsenfokkerijen op ethische gronden.

Ayaan Hirsi Ali zweert bont af
Overhandiging konijnenkraag aan Bont voor Dieren

12 december 2005

Als tegenprestatie voor dit positieve gebaar zal Bont voor Dieren ook iets aan haar overhandigen. De stichting zoekt een diervriendelijke bestemming voor de bontkraag van Hirsi Ali.

Andere genomineerden

Met de actie Dom Bontje wijst Bont voor Dieren bekende Nederlanders op het verkeerde signaal dat ze afgeven als zij bont dragen. De verkiezing van 2005 wordt op dit moment aangevoerd door koningin Beatrix, gevolgd door Connie -Vanessa- Breukhoven. Verleden jaar vergaarde prinses Máxima de meeste stemmen. Er kan nog tot 15 januari gestemd worden.

Konijnenbont

Konijnenbont in kleding is, net als nertsen- en vossenbont, afkomstig van speciaal voor bont gefokte dieren. Deze dieren leven een kort leven in draadgazen kooitjes. Zij krijgen zelfs geen daglicht te zien omdat hun vacht hiervan zou kunnen verkleuren. Mannetjes worden vaak onverdoofd gecastreerd.

Ziengs Schoenen kiest voor bontvrije voeten

12 december 2005

Ziengs werd, net als vele andere winkels, helaas misleid door haar leveranciers die beweren dat konijnenbont een restproduct is van de vleesindustrie. Niets is minder waar! Voor bont wordt een ander soort konijn gefokt: het Rex-konijn. Dit dier heeft een steviger haarinplant en het vlees is niet geschikt voor consumptie, omdat deze dieren op een latere leeftijd (6 maanden) worden geslacht dan vleeskonijnen (10 á 11 weken).

Wetsvoorstel: ban zeehondenproducten uit Nederland
Bont voor Dieren verheugd over initiatief PvdA en VVD

12 december 2005

Eerder dit jaar beloofde minister Veerman (LNV) een verbod op zeehondenproducten in te stellen via een Algemene Maatregel van Bestuur in de Flora- en Faunawet. Maar in oktober veranderde Veerman tegen de verwachting in van koers omdat dit verbod niet te rechtvaardigen zou zijn in het licht van het WTO-verdrag. Bont voor Dieren is blij dat de Kamerleden Kruijsen en Snijder nu met een eigen voorstel een verbod op deze producten van dierenleed willen bereiken.

Sinds verleden jaar is de invoer van zeehondenolie naar Nederland sterk toegenomen. In 2001 was de import van zeehondenolie €74.451 waard, maar in 2004 is de waarde van deze importen al tot €521.060 gestegen. De verwachting is dat de handelswaarde in 2005 boven de €725.000 zal uitkomen. Deze explosieve groei kan worden verklaard door de enorme toename van het aantal zeehonden dat tijdens de commerciële zeehondenjacht wordt gedood: 320.000 jonge dieren in 2005. Zeehondenolie wordt met name gebruikt in de scheepvaart als smeermiddel; hiervoor bestaan echter veel diervriendelijke alternatieven.

Een Nederlands importverbod op alle zeehondenproducten zou een belangrijk signaal afgeven naar de Canadese overheid dat Nederland de commerciële zeehondenjacht pertinent afwijst. Een verbod is bovendien een aanmoediging voor de andere EU-lidstaten om een Europees import- en handelsverbod op alle zeehondenproducten in te stellen.

Bont voor Dieren voert al jaren campagne om het Nederlandse publiek bewust te maken van de wreedheden van de commerciële zeehondenjacht. De stichting is van mening dat een importverbod op zeehondenproducten een belangrijke bijdrage zal leveren aan het beëindigen van deze jacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *